Крис Хамонд, основачот на Narrative Science, предвидува дека компјутерски алгоритам наскоро би можел да биде добитник Пулицерова награда. Според него тоа ќе се случи во следните пет години, а за 15 години од сега, во 2030 година, над 90 отсто од статиите ќе бидат напишани од вештачка интелигенција. Ако предвидувањето на г. Хамонд ви звучи […]

Прочитај повеќе

Францускиот суд го казни новинарот и активист Оливие Bluetouff Лаурели со парична казна од 3.000 евра бидејќи објави доверливи документи. Но, проблемот е што судот го прогласи за виновен поради објавување на документи кои беа достапни преку линк на Google. Линкот кој г. Лаурели го пронајде води до 7,7 гигабајти податоци од јавното здравство кои […]

Прочитај повеќе

Се подготвуваше зад затворени врати, и сега новиот нацрт на Законот за медиуми и аудиовизуелни услуги се појави и пред нас – граѓаните за да го разгледаме. Законот предвидува доста промени и обврски во структурата на медиумите. Според властите овој закон ќе ги отргне новинарите од влијанието на сопствениците, ќе добиеме потранспарентни медиуми и независно […]

Прочитај повеќе

Додека македонските медиуми се критикувани за неспособноста да се впуштат во Веб новинарството, англискиoт Guardian стартува нов веб сајт, центар за сурови податоци, каде новинарите и сите корисници ќе можат да се впуштат во истражување и анализа на податоците за да ги дознаат фактите. „Фактите се свети“, вели Guardian. „Наша работа е да овозможиме клучните […]

Прочитај повеќе

Хмм… кога се вели дека интернетот ќе ги затвори весниците, не верував дека некои ќе одат до таму да ги сменат и новинарите. Научниците од Intelligent Systems Informatics лаботоријата (ISI) од Универзитетот во Токио направија робот-новинар кој може да ја истражува околината и да известува.

Прочитај повеќе