(Колумната на Новица Наков првично беше објавена на неговиот блог. Реобјавено е со негова дозвола.) Од февруари 2015 година опозицијата предводена од Зоран Заев објавува т.н. бомби коишто ја откриваат „вистината за Македонија“. Тие тврдат дека снимките содржат наводни скандали, корупција, злоупотреби од страна на водечките луѓе во Владата и владеjачките прартии. Но, исто така […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински текст на Новица Наков, член на Слободен софтвер Македонија и aвтор на збирката поезија „Многудетна“ чии први стихови се објавија на Twitter, а потоа се претворија во книга) _____________________________________________________________________________________________ Тоа што го поврзува времето од раните извештаи за тоа дека во Македонија има инсталација на FinFisher, до последните информации од документите објавени […]

Прочитај повеќе

„Многудетна“ е нова збирка поезија од Новица Наков, која прво се појави во серија дневни твитови, за потоа тие да бидат соберени во збирка и издадени од PMG Recordings. Откако беше испечатена, следниот логичен чекор за Новица, кој можеби го познавате како член на Слободен софтвер Македонија, беше да ја издаде книгата во електронска форма, […]

Прочитај повеќе

Блогерите Новица Наков, Фатлуме Дарвиши, Моника Петровска и Маја Пероска се победници на натпреварот „Биди News Blogger”, организиран од Diversity Media Production. На натпреварот учествуваа средношколци, студенти, активисти и млади новинари, сите кои имаат свој блог преку кој споделуваат важни информации за македонското општество. Целта на наградите беше да „се подигнат стандардите со воведување на […]

Прочитај повеќе

Пред (околу) две недели веста за дигиталните изданија на македонските весници одекна во јавноста (и на интернет, пример: За претплатата на Вест и дигиталните изданија на Дневник и Утрински). Се разбира, нема што многу да се каже на примерот на „Вест“. Тоа е технолошки ќор-сокак, комплетно несоодветен со интернетската инфраструктура и идеја воопшто. Но, сѐ не […]

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст на Новица Наков oд Слободен Софтвер Македонија)  Ова е прв пат да сум на конференција „зад линиите на непријателот“. По сите конференции за корисници, хакери и активисти, ова е мојата прва конференција за корпорации. Ако има една реченица која може да го опише настанот во Софија, тогаш тоа е дека [за големиот бизнис] просечниот корисник [на […]

Прочитај повеќе

(ова е гостински текст на Новица Наков oд Слободен Софтвер Македонија)  Кампањите на организациите како RIAA и MPAA често се фокусираат околу идејата за „крадење“ кога станува збор за добрата од културата (види You wouldn’t steal a car). Ова не е случајно. Тие се обидуваат да го поистоветат пиратството од отворените мориња со непочитувањето на авторските права […]

Прочитај повеќе

Хакерската заедница направи многу, но предизвиците се сé поголеми, потребно е поголемо и пошироко ангажирање. Вака би го парафразирал Роп Гронгеп – хакер-ветеран и еден од основачите на легендарниот XS4ALL – во еден твит, како сиже на неговиот говор на отворањето на овогодинешниот, дваесет и седми по ред Chaos Communication Congress. Има одредена почит кога […]

Прочитај повеќе

Идеи кои вредат да се споделат е мотото на инспиративната TED конференција, настан кој наскоро може да го видиме и во Скопје. Иницијативата за локален TED настан стартуваше пред некој месец, а неодамна беше одобрена и лиценцата за TEDxSkopje со што идеја се приближи поблиску кон реализиран настан каде истакнати личности од Македонија ќе го споделат своето искуство и знаење.

Прочитај повеќе

Скоро 200 години се поминати од денот кога Томас Џеферсон, еден од татковците на САД, во своето писмо до Ајзак Мекферсон ќе напише: „Оној кој добива идеја од мене, добива упатство без да ме осиромаши, исто како што оној кој од мојата ламба ќе го запали својот оган, добива светлина без да ме затемни мене“.

Прочитај повеќе

(Ова е гостински текст на Новица Наков oд Слободен Софтвер Македонија по повод на Светски ден на интелектуална сопственост. За вечерва, понеделник 26 април, е закажан настан во хаклабот „КИКА“.) На барање на читател да провери колку луѓе користат локализиран (преведен) софтвер поставивме анкета „Дали користите софтвер преведен на македонски“ на почетната страна. Анкетата е […]

Прочитај повеќе