Apple остана на врвот со најголемиот број, над 300.000 мобилни апликации во 2010-та година, кои се дуплираа споредено со минатата година. Но, Google Android пазарот забележува неверојатен расто. Бројот на Android апликации достигна 130.000, што е за 6-пати повеќе од пред една година, вели агенцијата за анализа на мобилниот пазар, Distimo во својот извештај. Далеку зад Apple и Android се 18-те илјади Blackberry апликации, односно 25.000 апликации во Nokia Ovi продавницата.

Прочитај повеќе