A.M.Turing Award е позната и како Нобелова награда за компјутери, а ја доделува Association for Computing Machinery. Наградата традиционално се доделува секоја година од 1966 година за најголем доприонос во областа, и иако до сега беа наградени еден куп гении кои придонесоа да живееме во дигитално општество, сепак наградите делуваа мали. Наградата досега беше 250.000 […]

Прочитај повеќе

Сините LED диоди им ја донесоа Нобеловата награда за физика на научниците Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шиџи Накамура. Тројцата научници ја добија наградата поради развој на ефикасни сини LED, кои пак овозможија развој на бели LED. Првата диода со сина светлост е претставена во 1994 година од г. Накамура, но неговата работа ќе беше […]

Прочитај повеќе

Џон О’Киф, Мај-Брит Мусер и Едвард И. Мусер се добитници на Нобеловата Награда за медицина поради откритието на „внатрешниот GPS на човековиот мозок“. Нивното откритие покажа дека мозокот се снаоѓа со препознавање на просторот. Тимот истражувачи работеше со лабораториски глувчиња. каде и за првпат ги откри „grid“ ќелиите во мозокот. Овие ќелии се наоѓаат во […]

Прочитај повеќе

Едвард Сноуден, поранешниот аналитичар на NSA кој го разоткри масовното шпионирање на Американската национална агенција за безбедност, е номиниран за престижната Нобеловата награда за мир која во 2009-та година ја освои американскиот претседател Барак Обама. Г. Сноуден е номиниран од двајца норвешки пратеници кои велат дека со откривањето на тајното шпионирање на Интернетот се отвори […]

Прочитај повеќе

Сајтот кој откри илјадници документи за војните во Ирак, Иран, илјадници димпломатските извештаи на САД, за кенискиот претседател, за се и сешто доверливо во своето четиригодишно постоење, е номинирал за 2011 Нобелова награда за мир.

Прочитај повеќе

Овогодинешната Нобелова награда за физика ќе ја поделат тројца научници чии откритија го овозможија брзиот пренос на дигиталните информации и дигиталната камера.

„Наградата оди за две научни достигнувања кои помогнаа да ги промени основите на денешното вмрежано општество.“ се вели во соопштението на Кралската академија на науки на Шведска која ја доделува Нобеловата награда.
 
Половина од престижната и 1.4 милиони долари вредната награда ја доби Чарлс Као, кој е награден за развојот на оптичките кабли преку кои се пренесуваат дигиталните информации.

Прочитај повеќе