Кога Њујоршката полиција побара од граѓаните да споделат фотографии на кои се сликани со полицајците користејќи го хаштагот #myNYPD, за да го подобрат имиџот на полицијата; најмалку очекуваа дека кампањата ќе се претвори во ПР кошмар за полициската бруталност. Тоа што следеше неколку часа подоцна по првата фотографија, не само што не беше очекувано, туку […]

Прочитај повеќе

Секоја година њујоршките пожарникари гасат по 3.000 пожари, и вршат инспекција на околу 1.000.000 објекти. Понекогаш е предоцна за инспекција, па за да го намали ризикот New York City Fire Department започна да користи алгоритам за анализа на кои згради се во најголема опасност од пожар. „Вообичаено објектите во населбите со пониски примање се со […]

Прочитај повеќе

Протестите против социјалната и економската нееднаквост, кои пред еден месец под името Occupy Wall Street започнаа да се одржуваат во Њу Јорк, благодарение на интернетот како молња се раширија низ целиот свет, мотивирајќи ги луѓето да го кренат својот глас против лошо водената економија, против алчноста на корпорациите и нивното влијание врз владите низ светот. […]

Прочитај повеќе

Њујоркшката полиција отвори нова дивизија која ќе има задача да следи криминални и криминални активности преку Facebook и Twitter. Оваа дивизија ќе копа по профилите на корисниците на овие друштвени мрежи барајќи информации за извршени криминални дела, или пак планирања да се изврши криминално дело. Друштвените мрежи на многу пати се покажале како ефективна алатка […]

Прочитај повеќе

Пол Цеглиа вели дека во 2003 година инвестирал 1000 долари во Facebook за што му следува 84% од компанијата која сега вреди милијарди.

Прочитај повеќе