Ова и следните неколку видеа Никола ги посвети на работа со фајлови и фолдери. Запишувањето и читањето на содржини во фајлови е важен дел од програмирањето. Во ова видео корисниците ќе научат да креираат фолдер; да поверат дели тој фолдер постои. Дел од туторијалот се и стандардните операции во фолдер како пребарување на фајлови во […]

Прочитај повеќе

Овој C# туторијал на Никола e фокусиран на Interface. Интерфејсите слично како и апстрактните класи претставуваат шаблон за некој тип односно класа, меѓутоа разликата со апстрактната класа е во тоа што интерфејсот претставува типичен шаблон за изгледот на класата, односно кои методи ќе ги содржи истата, без никаква имплементација. Тоа значи дека интерфејсот ќе содржи само […]

Прочитај повеќе

Во овој туторијал Никола објаснува за абстракција и абстрактни класи. Ова е еден од поважните концепти на објектно ориентирано програмирање. Вообичаено темите што ги обработува примерите кои ги дава Никола во напредниот тел на C# туторијалите се достапни и во книгата која е достапна за корисниците. Покрај abstract класи и методи во ова виде луѓето […]

Прочитај повеќе

Во овој дел од туторијалите Никола објаснува за Dynamic, приоменливите кои се понов тип на променливи кои се користат во C#. Имаат поголема флексибилност од другите променливи, но ова бара и поголема претпазливост при програмирањето.

Прочитај повеќе

Во ова видео од напредните туторијали со Никола Ѓоргиев, Никола објаснува за клучниот збор var и негово користење за креирање на локални променливи. Дополнително, во ова видео може да се потсетиме на „for“ итерациите, и за првпат да се запознаеме со foreach. Последната тема во овој туторијал се анонимните типови (Anonymous Type) што на корисникот […]

Прочитај повеќе

Во ова видео продолжува делот на работа со променливи и менаџирање на меморија. Фокусот е на „Passing by Value“ и „Passing by Reference“ и разликата помеѓу двете методи. Дел од видеото се однесува на познавање на теорија и примена во пракса. Овие неколку лекции се најважни за девелоперите на видеоигри за мобилни уреди кои доаѓаат […]

Прочитај повеќе

Ова видео е продолжение на туторијалот „меморија и променливи“. Иако се работи со променливи сепак фокусот на ова видео е меморијата и како C# управува со меморијата кога променливите се во прашање. Во ова видео Никола повторува дел од работите што ги спомна минатото видео, па ќе може да се потсетите што е „heap“, a […]

Прочитај повеќе

Откако завршивте со инсталација и конфигурирање на сите алатки, конечно е време и за пишување код. Овој туторијал е за меморијата и променливите, и за менаџирање на истите. Примерите во видеото се едноставни, но треба да помогнат за подобро да ги разбереме идните проблеми. Дополнително, со видеото може да се запознаеме и со некои вообичаени […]

Прочитај повеќе

Ова е последното видео од напредниот C# туторијал на Никола Ѓоргиев пред да почнете со програмирање. Тука Никола објаснува како се користи Bitbucket, како да креирате нов проект и да го качите на платформата. Дополнително, во ова видео има и кусо објаснувања за „учебникот“/документ кој Никола го подготвува за сите на кои им е потребно. […]

Прочитај повеќе

Со оваа серија на видеа продолжуваат C# туторијалите на Никола Ѓоргиев. Според најавата од Никола, овие туторијали се понапредни од претходните и почетниците треба да започнат од првите видеа. Дополнително во оваа серија има помалку, но поквалитетни видеа, со кои ќе може да научите покомплексни техники. Секако за почеток започнува со инсталација на потребните алатки. […]

Прочитај повеќе

Со видеото за оператори завршува и последниот видео туторијал од курсот кој Никола го нарекол „C# Основи“. Сепак не очајувајте веќе има и напреден курс за C# што веќе може да продолжите да го следите. Ако сакате да ѕирнете и нешто друго, Никола има и почетен туторијал за Unity.

Прочитај повеќе

Во оваа лекција од туторијалите за прв пат се среќаваме со класи. Класите се основен дел на објектно ориентирано програмирање и секако е потребно да се потрудите и добро да ги сфатите овие основи. Никола на класите им има посветено 7 видеа кои ќе ви помогнат подобро и полесно да запомните и да научите.

Прочитај повеќе