Во ова видео може да дознаеме повеќе за различните вредности на display, кои се карактеристиките и по што се одликуваат основните вредности block, inline и inline-block. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на својот YouTube канал. Овојпат, Никола го споделува своето искуство со […]

Прочитај повеќе

Ова е трето продолжение на делот кој опфаќа padding, margin и box model. Видеото е кусо и се однесува на појаснување што се случува кога две маргини ќе се најдат една до друга. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на својот YouTube канал. […]

Прочитај повеќе

Во ова видео продолжуваат туторијалите за box моделот во html. Ќе дознаеме како може да користиме auto вредноста за маргини; како може да додели граница (border) на нашиот елемент; што е box-sizing и уште некој други работи. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали […]

Прочитај повеќе

Ново видео од HTML и CSS на Никола. Овојпат ќе дознаеме што е се padding и margin. Овие се важни карактеристики, но за среќа се супер едноставни, па нема да треба многу време да ги запомните најважните работи. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите […]

Прочитај повеќе

Во ова ново видео од CSS туторијалите се запознаваме со како и кога некое CSS правило има приоритет. За тоа кои правила важат кога се обидуваме да доделиме CSS стилови на исти елементи неколку пати, ќе дознаеме повеќе во видеото. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува […]

Прочитај повеќе

Ова видео е продолжение од претходните видеа за CSS селектори. Во ова видео Никола продолжува со објаснување за начините на кои може да селектираме елементи и тоа овој пат ќе научиме за условна селекција и за елементи кои исполнуваат повеќе услови. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со […]

Прочитај повеќе

Ова видео е продолжение од минатото видео за CSS селектори. Во ова видео Никола продолжува со објаснување за начините на кои може да селектираме елементи и тоа овој пат ќе научиме за комбинатори. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на својот YouTube канал. […]

Прочитај повеќе

Конечно во HTML и CSS туторијалите дојдовме до делот за CSS. Во ова воведно видео Никола објаснува повеќе за CSS селекторите. Во видеото ќе дознаеме: каде се може да пишуваме CSS, што се селектори, какви селектори постојат и како се користат. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги […]

Прочитај повеќе

Во претходното видео се запознавме со начинот на кој може да форматираме текст, а во овој HTML туторијал ќе се запознаеме со исклучително важни елементи, форми. Формите се елементи кои им овозможуваат на корисниците да внесат податоци. Ова е најкомплексен елемент досега, па и должината на видеото го отсликува ова. За среќа ако видеото ви […]

Прочитај повеќе

Во ова видео ќе се запознаеме со тагови за форматирање на текст. Покрај најчесто користените тагови во видеото може да се видат и тагови кои поретко се користат, а за првпат се споменати и семантички тагови. Никола Ѓоргиев е фронт-енд девелопер кој своето C#, Unity, JavaScript и React искуство ги споделува со сите преку туторијали на […]

Прочитај повеќе

Во овој дел од туторијалите  ќе се запознаеме со еден од најважните тагови. Хајперлинковите се дел од елементите кој го прават интернет вистинска мрежа, па секако се исклучително важни да ги знаеме. За среќа креирањето на линкови е супер едноставно, па нема да мора многу да се напрегате да запомните сè што е потребно. Никола […]

Прочитај повеќе

Во ова видео од HTML и CSS туторијалите ќе се запознаеме како се креираат и кои се основни тагови за креирање на HTML табели. Иако не се фокус на епизодата, за првпат во туторијалите ќе се запознаеме и со атрибути и како се користат. Во ова видео ќе се запознаеме и со популарната екстензија за […]

Прочитај повеќе