Нигерискиот интернет провајдер Main One Cable Co е виновен што дел од глобалниот сообраќај на Google е пренасочен преку Кина. Компанијата призна дека неодамна правеле надградба на мрежата и при оваа надградба поради превид направиле грешка. Последица на грешката е ова пренасочување низ Русија и Кина. Проблемот траеше само 74 минути, но и ова беше […]

Прочитај повеќе

Елвис Чилдера има само 19 години, а веќе има надминато повеќе предизвици од многу повозрасни луѓе. Всушност целото негово образование за девелопмент е огромен предизвик. Тој учел да програмира на Nokia 2690 телефон, кој го добил од свој роднина. Телефонот не бил многу напреден, но бил доволен да научи да програмира, вели, г. Чилдера, во […]

Прочитај повеќе

Hello Hub е open source проект од Projects for All кој овозможува образование и настава каде тоа е отежнато или воопшто не е можно. Првиот ваков прототип киоск е изграден во Нигерија, каде покрај проблемите со достапноста на образованието, граѓаните имаат и проблеми со екстремистичката група Боко Харам, која оваа година киднапираше 300 девојчиња, јави […]

Прочитај повеќе

По лошиот настап на Нигерија на Светското фудбалско првенство, нигерискиот претседател Гудлак Џонатан им стави 2 години забрана на националниот тим да настапува на официјалните натпреварувања.

Прочитај повеќе

Често добивам спам пораки од афрички принцови, кралеви, министри… кои се многу, многу богати и кои сакаат да ми дадат дел од богатството ако им помогнам да ги префрлат парите од својата земја. За да им помогнам бараат да им ја дадaм сметката од банка и други лични информации и за возврат ќе добијам некое милионче. Звучи познато нели? Сите сме биле спамирани од некој „принц“.

Прочитај повеќе

 
Секој од нас добил барем една е-маил порака од амбасадор или важна личност од некоја афричка земја која бара ваша помош да префрли неколку милиони долари бидејќи е протеран од земјата или неговата сметка е блокрана итн… За трансферот му се потребни вашите информации за кредитна картичка или сметка од банка, а за возврат ќе добиете 10% од парите.

Прочитај повеќе