И во овој период на пандемија и социјално дистанцирање ќе се одржи настанот НАСА хакатон 2020. Во Македонија хакатонот се одржува по 8-ми пат, и е во организација на Њуменс бизнис акцелератор. Натпреварот започнува на 2-ри октомври и ќе трае до 4-ти октомври. Заради условите оваа година ќе се одржи без физичко присуство и ќе […]

Прочитај повеќе

Како што неофицијално најавија при организирањето на NASA Space App Challenge, NewMan’s започна соработка со Европската вселенска агенција и  Француската вселенска агенција. Официјализирањето на соработката е потпишано на „Paris Air Show“. Македонскиот акцелератор ќе биде задолжен за организирање на натпреварот за вселенски технологии „Act In Space“ во САД. Според најавата, натпревари во САД треба да […]

Прочитај повеќе

Минатиот викенд по петти пат се одржа NASA Space Apps Challenge. Настанот вообичаено изобилува со програмери, инженери, дизајнери, истражувачи, иноватори и претприемачи, но овој пат доминираа средношколци. Добитници на наградите се тимовите Swift, Delta и Numero Uno. Тимот Swift креираше решение кое ќе помогне во оптимизација на работата на соларните панели. Решението овозможува прибирање на податоци од […]

Прочитај повеќе

Newman’s Business акцелераторот стартува кампања на Indiegogo за прибирање на средства за лабораторија за прототип. Кампањата е една од „најробусните“ кои излегуваат од Македонија досега, а за негова реализација се бараат 66.000 долари. Потребата од лабораторија е потребна за стартапите кои се под покровителство на акцелераторот да можат да креираат, но и да ги тестираат […]

Прочитај повеќе

NewMan’s Business акцелераторот од април ќе закупи канцеларија во coworking просторот на WeWork во Сан Франциско преку која сакаат да ги промовираат македонските и регионални стартапи кои се дел од нивната програма. Планот е во текот на една година, почнувајќи од есен, да се пратат две групи по четири регионални стартапи во Калифорнија, каде што […]

Прочитај повеќе