Нов инвестициски фонд од 40 милиони долари ќе ги таргетира балканските земји во потрага по нови иновативни стартапи, пишува Netokracija, повикувајќи се на разговор со еден од партнерите на фондот. Неименуваниот фонд ќе вложува стотици илјади евра во регионалните стартапи во рана, seed фаза, и по неколку милиони евра за понатамошен развој. Интересно е што […]

Прочитај повеќе

Во претходните два дена се одржа најголемиот регионален интернет фестивал WebFest.Me. Првиот ден се отвори со панел дискусија во која учествуваа Јошко Мрнџе од Google Adriatic, Дејан Николовиќ – основач на Njuz.net и Иван Брезак Бркан – основач на Netokracija. Тие го споделија своето искуство, нивните почетоци и рецептот за успешен стартап. Сите започнале од […]

Прочитај повеќе

Agrokor, една од најголемите компании од Хрватска, одлучи да го искористи новиот плагин на LinkedIn за вработување на специјалист за веб комуникација и менаџер за водење на службениот Twitter профил, пишува хрватскиот блог Netokracija. Друштвената мрежа за професионални контакти, LinkedIn неодамна претстави плагин кој има за цел да го олесни аплицирањето за работа. Станува збор […]

Прочитај повеќе

Престанете да плачете што во вашата земја има само 4 милиони жители, и почните да сфаќата колкава предност е тоа. Ова е совет за сите европски инвеститори од Гери Вејнерчак, популарниот винар кој користејќи ги друштвените медиуми си го зголеми бизнисот со вино од 4 милиони на 60 милиони. Човекот е познат и по своите неверојатни мотивирачки говори на бројните сцени и настани каде објаснува како правилно да се искористи моќта на друштвените медиуми.

Прочитај повеќе

Хрватската компанија Pet minuta чиј продукт е Shout ‘Em, сервис за креирање микро и мобилни друштвени мрежи, доби 1.2 милиони долари инвестиции од словенскиот фонд RSG Capital. Ова е втора поголема инвестиција во Shout ‘Em откако претходно доби 350.000 долари од хрватските Bicro LTD.

Прочитај повеќе

WTFJeans се комплетно дизајнирани да бидат „компатибилни со iPоd и iPhone“. Задните џебови се со посебно тенки-влакна направени да го заштитат уредот и да ги исчистат екранот кога го вадите телефонот. Фармерките имаат скриен „безбедносен“ џеб за USB стик. Прави фармерки за гикови, вели српскиот блогер Пеѓа Пушеље – Блоговски кој заедно со блогерката Сања Растовач – Аурора го стартуваа овој интересен проект.

Прочитај повеќе