На 18 мај, сабота во Скопје, македонската .НЕТ заедница организира еднодневен настан со фокус на Microsoft Azure. Организаторите и досега организираат одлични настани, па нема да биде никакво изненадување ако настанот изобилува со интересни теми, новости, концепти и искуства од Microsoft Azure. Azure Saturday 2019 е бесплатен настан кој може да го посетат сите кои […]

Прочитај повеќе

Добри вести за сите .NET развивачи. По пауза се враќа македонската .НЕТ заедница и тоа започнува веќе оваа недела, со настан кој ќе се одржи во MKC Club & Restaurant. „Глобалните програмерски и ИТ заедници имаат особено значење во развојот и напредокот на технологијата како што ја знаеме денес, а исто така и директно влијание на софтверската […]

Прочитај повеќе

Microsoft Визиjа: Reloaded e  конференцијата во организација на Microsoft Македонија на која се собраа на едно место повеќе од 300 бизнис-лидери, одлучувачи, ИТ-професионалци и партнери од земјава и пошироко. По тој повод следи интервју на тема „.NET Core & Docker“ со нивниот ексклузивен партнер IT Labs, директор за технолошки развој на компанијата, Илија Мишов. Од каде потребата […]

Прочитај повеќе

Македонското софтверско студио РеАктив организира натпревар во програмирање со акцент на .NET. За натпреварот може да се пријават сите заинтересирани, но РеАктив ќе ги избере десетте најдобри кандидати кои ќе учествуваат на натпреварот. Тоа што е интересно е што покрај наградата PlayStation4 од РеАктив се решија на најдобрите да им понудат и договор за вработување […]

Прочитај повеќе

Во потрага по таленти кои би можеле да ги вклопат во својот тим, македонската софтверска компанија Seavus организира две бесплатни обуки за програмскиот јазик Java и системот за развој на апликации .Net. Обуките се наменети за дипломирани студенти или апсолвенти на студии за информатички технологи и компјутерски науки. Java обуката ќе се фокусира на детално […]

Прочитај повеќе

Microsoft продолжува со изненадувањата. Сега компанијата овозможи употреба на .NET и Visual Studio за развој на софтвер и на Linux, Mac OS X, iOS и Android. Дополнително компанијата најави дека .NET Core stack ќе биде со отворен код од ASP.NET, па се до Core Runtime and Framework. Заедно со оваа најава дојде и најавата за […]

Прочитај повеќе

Македонската .НЕТ заедница на програмери, МКDot.NET, ја организира втората Code Camp конференцијата. На конференцијата, која ќе се одржи на 6-ти ноември, сабота, во просториите на ФОН Универзитетот, ќе зборуваат 10 домашни и странски предавачи за актуелни теми од областа на софтверското инженерство. Предавањата паралелно ќе се изведуваат во две сали со почеток од 8:30 часот. Прочитај повеќе