Европскиот парламент го изгласа Законот за интернет неутралноста притоа одбивајќи ги сите амандмани со кои се штитеше неутралноста. Поради ова интернет неутралноста во Европа е оставена на добрата волја на судовите и на провајдерите. „Денешното гласање за единствен пазар на телеком, во Европскиот Парламент е составено од прекршени ветувања, како за прекинување на роаминг тарифите […]

Прочитај повеќе

Американската Федералната комисија за комуникации (FCC) ја изгласа политиката за интерент неутралноста. Сосем очекувано, промената е изгласана со 3-2 гласови предводени од демократите, јави NPR. Како што беше познато од порано, одуката опфаќа промена на интернет во Title II на Законот за телекомуникации, со која сега операторите се класифицирани како транспортери на интернет сообраќај. Ова […]

Прочитај повеќе

Mozilla, Pornhub, Kickstarter, Twitter, Netflix, Reddit, Foursquare и куп други интернет гиганти се решија да се борат против забавувањето на Интернетот. Наречен како Internet Slowdown Day, овој настан беше протест за поддршка на интернет неутралноста, и за право на секој сајт да има ист третман од провајдерите без да мора да плаќа за побрза конекција. […]

Прочитај повеќе

Претседателот на САД, Барак Обама, е против воведувањето на приоритизиран интернет сообраќај, кој можеби до крајот на годината ќе биде воведен преку брзите ленти (fast lanes) по предлог на FCC. „Едно од прашањата кое се поставува околу интернет неутралноста е дали креирате различи цени за различните креатори на содржини. Тоа е најголемото прашање овде. Имате […]

Прочитај повеќе

Google Fiber нема да наплаќа пиринг (peering), ниту ќе имплементира „брзи линии“, објави компанијата на својот блог. Во постот Google работи на техники со кои ќе го минимизира баферирањето. „Бидејќи знаеме како да стримаме видео и да прелистуваме без напор, ја дизајниравме нашата мрежа за да се минимизира бафирањето“, објаснува компанијата. Компанијата објавува и дека […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Mozilla застана во одбрана на интернет неутралноста со петиција со која бара да се врати претходната дефиниција за провајдерите на интернет услуги со која тие беа ви групата со останатите „транспортери“. Наместо целосно враќање на старата регулатива, Mozilla предлага промени во вториот дел на Законот за комуникации на САД кој се однесува на односот […]

Прочитај повеќе

Заедно со роаминг реформите, Европскиот Парламент донесе пакет реформи со кои ја поддржи нет-неутралноста. Законот предвидува и отстранување на сите легални замки кои операторите би можеле да ги користат за да ја нарушат интернет неутралноста. Новите амандмани на предлог-законот на претседателката на Европската Комисија, Нели Крус, предложено од социјалистите, либералите, Партијата на зелените и Левиот […]

Прочитај повеќе

Европскиот Парламент изразува загриженост околу можноста организацијата на ОН  да добие контрола врз Интернетот. BBC известува дека рускиот Кремљ и останатите се заинтересирани за клучни системи да бидат преземени од Обединетите Нации. ITU (Меѓународна Телекомуникациска Унија) сака да го пререгулира телекомуникацискиот простор кој последен пат е разгледуван 1988 во Мелбурн, а  оттогаш технологијата и светот се […]

Прочитај повеќе

Американската Федерална комисија за комуникација воведе „основни правила со кои се зачувува отвореноста на Интернетот како платформа за иновација, инвестиција, конкуренција и слобода на говор.“. Правилата за нет-неутралност ќе треба да ги неутрализираат опасностите како финансиските интереси на интернет провајдерите кои лесно можат да блокираат или „деградираат“ одредени сервиси со цел да ги промовираат своите инвестиции.

Прочитај повеќе

Дали интернет провајдерите ќе треба да воведат посебни пракси за менаџирање на сообраќајот, приотеризирање на интернет сообраќајот и дали таквото менаџирање може да направи проблем и не фер ефекти за корисниците… сите овие клучни прашања за нет неутралноста ќе бидат разгледани од Европската Комисија која ги повика корисниците, провајдерите, хардверските компании и сите други во […]

Прочитај повеќе