Физичките лица кои неовластено тргуваат или вложуваат преку Интернет во хартии од вредност на странски пазари би можеле да се соочат со високи казни, предупредуваат Министерството за финансии и Народна банка на Република Македонија. Институциите велат дека Законот за девизно работење им забранува на физичките лица да вложуваат во акции, обврзници и други инструменти на […]

Прочитај повеќе

Двата ко-основачи и соработник на контроверзниот торент сајт Pirate Bay повторно беа осудени на затвор и парична казна, што е одлука за нивниот приговор на претходната одлука. Овојпат затворската казна е намалена од година на од 4 до 10 месеци, но паричната казна е зголемена. Сите тројца пирати треба да платат вкупно 6.5 милиони долари казна, пренесува TorrentFreak.

Прочитај повеќе

Според германските власти Google Analytics, сервисот за мерење и анализа на интернет сообраќај на веб сајт, го прекршува законот бидејќи сервисот ги собира податоците за посетителите без нивна согласност.

Прочитај повеќе