Корисниците веќе не му веруваат на Интернетот, посебно по објавување на доверливите документи во кои детално се опишани системите кои NSA ги користи за да ги шпионира и собира лични податоци, вели еврокомесарката за Дигитална агенда и потпретседател на Европската Комисија, Нели Крус. Big Data is at the heart of solving most of our unsolved […]

Прочитај повеќе

Шефот на Vodafone, Виторио Колоао, побара „мораториум на регулациите“ во телекомуникациската индустрија, односно побара од Европската Унија да престане да наметнува намалување на цените бидејќи тоа ќе може да резултира со намалени инвестиции во иднина. „Дали Европа сака вработувања или Европа сака да ги намали цените? Треба да престанеме да имаме постојани интервенции на цени […]

Прочитај повеќе

Кон дебата за контроверзниот американскиот Stop Online Piracy Act се придружи и одговорната за европската Дигитална Агенда, Нели Крус, која на својот Facebook профил го искритикува законот, велејќи дека не треба да се воведува лош закон кој нема да биде од бенефит за отворениот Интернет. „Мило ми е што мислењето се менува против SOPA: не […]

Прочитај повеќе

Активниот систем за авторско право не успева во својата задача, вели потпретседателката на Европската Комисија, Нели Крус. Таа на својот блог пишува дека пиратеријата е се уште проблем, исто како што е и проблем што системот за авторски права не успева да ги награди артистите – музичарите, сликарите и писателите – кои се уште живеат […]

Прочитај повеќе

Целта ни е да креираме единствен дигитален пазар, поголема онлајн доверба и брз интернет за сите, вели еврокомесарката за информатичка технологија Нели Крус во интервју за Silicon Republic, коментирајќи ја европската Дигитална Агенда која доколку Македонија стане ЕУ кандидат (и член) ќе мора да ја следи. „Ние ги зацртавме процесите кои креираат единствен дигитален пазар, […]

Прочитај повеќе