Со промените во регулативата на коишто се работи во моментов ќе се стимулираат значајни унапредувања на пазарот на платежни услуги во земјава. Ова беше истакнато меѓу другото, вчера во Охрид, на 12. конференција за плаќањата и пазарната инфраструктура, којашто ја организира Народната банка на Република Северна Македонија, во соработка со Банката на Холандија. Во своето […]

Прочитај повеќе

„Заработете и заштедете“ е видеоигра изработена од Маријан Зиновски. Г. Зиновски е студент на Факултетот за информатички и комуникациски технологии на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола. Целта на играта е да придонесе кон повисоко ниво на финансиска писменост кај децата и младите. Играта е избрана на конкурсот за изработка на едукативна игра којшто НБРМ го распиша во […]

Прочитај повеќе

Последниве неколку месеци, криптовалутите имаат свои подеми и падови. Поддржувачите сметаат дека се иднината на парите, а противниците дека се безвредни. Зборувавме со претставниците на Народната банка на Република Македонија за криптовалутите и за нивните ставови за дел од прашањата поврзани со нив. Дали НБРМ смета дека криптовалутите се пари или дигитални добра? Кое е […]

Прочитај повеќе

Најверојатно и самите ги забележувате новите функционалности кои се појавуваат во услугите кои ви ги нудат банките. Дали користење на телефон како замена за картичка или онлајн исплата, секторот доаѓа со куп новитети. Развојот на иновациите, како што се: инстант плаќањата, услугите за иницирање плаќања, мобилните плаќања од лице на лице и бесконтактните плаќања, го надополнија […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Нина Ангеловска, ко-основач на најпознатиот сајт за е-трговија во Македонија, Grouper.mk, a која од неодамна е и доктор на науки на Економскиот факултет во Скопје.) Раст на вредноста на остварени трансакции преку персонален комјутер, но само 19,3% од 72% интернет корисници нарачале/купиле стоки или услуги на интернет во 2015 година. […]

Прочитај повеќе

Народната банка на Македонија денеска излезе со соопштение за извршената анализа на дигиталната валута OneCoin, која во последно време е тема на разговор во повеќе македонски Facebook групи и форуми, дури некои лица се претставуваат и како официјални претставници. Главниот бизнис зад OneCoin, според нивниот сајт, е продажба на едукативни материјали за тргување. Корисниците може да купат […]

Прочитај повеќе

Во првите три месеци од 2016 година македонските корисници онлајн потрошиле над 7 милиони евра. Ова е пораст од 26 отсто во однос на истиот период во 2015 година, јавува Дневник, повикувајќи се на податоци од Народната банка на Македонија. Вкупната сума од 7 милиони евра го вклучува онлајн плаќањето на сметки, но и онлајн […]

Прочитај повеќе