Денес во Барселона, на светскиот конгрес на телефони, Ford најави дека апликацијата за навигација и сообраќај, Waze, од април ќе биде достапна за сите сопственици на Ford возилата. Waze е апликација за навигација базирана на заедница, помагајќи им на возачите ширум светот да го надмудрат сообраќајот. Соработка меѓу Waze и Ford ќе им овозможи на […]

Прочитај повеќе

Microsoft ја претстави новата апликација за навигација – PathGuide. Апликацијата доаѓа од развојниот центар на Microsoft во Азија. Внатрешната навигација е попроблематична од надворешната. Дополнително и цената за инсталирање на куп опрема која треба да се инсталира. За креирање на внатрешна мрежа потребни се барем одбележувачи (beacon) кои потоа ќе им помагаат на корисниците да ја […]

Прочитај повеќе

Иако беше прилично корисна GPS навигација бидејќи информациите доаѓаат од краудсорсинг заедница, сепак Waze со еден потег стана убедливо најкул апликација за GPS навигација. Новиот глас кој ќе ги води корисниците ќе биде фантастичниот глас на Морган Фриман. Актерот е најновата ѕвезда која го позајмува гласот за Waze, а промените во Waze се дел од […]

Прочитај повеќе

SmartHalo е комбинација на уред и апликација која овозможува навигација за велосипедисти, покрај другите кул и интересни функционалности. Со SmartHalo се решава проблемот велосипедистот да се ослонува на телефонот за GPS навигација, што не е практично додека возите. Преку апликацијата корисникот ја одбира адресата, а сите понатамошни вртења и насоки доаѓаат преку додатокот кој е […]

Прочитај повеќе

Google тестира функција со која на корисниците на Google Maps ќе им овозможи да ја истражат својата околина. Дел од овие предлози ќе им бидат презентирани на корисниците додека се движат кон својата дестинација, јави  Android Police. Промените им се достапни на дел од корисниците кои ги надградиле Google Maps на 8.2, а не се […]

Прочитај повеќе

Отсега ќе можете да побарате помош од вашиот Android телефон за да се снајдете на патиштата во Хрватска и Србија. Google ја прошири оваа функцоналност на Google Maps за дополнителни 25 земји, вклучувајќи ги и двете балкански земји, со наградување на мобилната апликација, пишува Android Police. Навигацијата е достапна во вкупно 99 земји, и може […]

Прочитај повеќе

Microsoft сè уште ја тестира 8.1 надградбата на Windows Phone, но на интернет веќе постојат парцијални фотографии од изгледот на почетниот екран на телефонот. Доколку е точна, фотографијата ги потврдува неодамнешните тврдења дека Microsoft работи на уред кој нема да има физички копчиња. Решението е сите копчиња да бидат префрлени на дисплејот. Отстранувањето на физичките […]

Прочитај повеќе

Garmin претстави нов уред кој наместо на екран, ја прикажува GPS навигацијата на шофершајбната. Уредот наречен HUD (heads-up display) проектира слика директно на транспарентна лепенка на стаклото. Според Garmin, HUD ќе го олесни возењето бидејќи ја проектира сликата во видното поле на возачот без да му засмета да гледа што се наоѓа пред него на […]

Прочитај повеќе

Сите знаете за Siri, но дали сте слушнале за гласовниот асистент Robin? Станува збор за Android апликација која претставува мешавина од Siri и Waze, и е дизајнирана да ја користат возачите додека се во својот автомобил. На Robin можете да го прашате за како да стигнете до одредена локација, да пронајдете паркинг, избегнете гужва во сообраќајот, […]

Прочитај повеќе

Останува помалку од еден месец до EXIT, еден од најдобрите музички фестивали во Европа. Доколку одите во Нови Сад,  сигурно ќе ви се најде редизајнираната  мобилна страна со која организаторите сакаат полесно и поудобно да ги информираат посетителите. Според организаторот, новата мобилна страна е оптимизирана и едноставна за навигација. Освен ова изработени се и апликации за Android […]

Прочитај повеќе

Целта на оваа голема нарачка на најпознатиот таблет компјутер во светот се должи на обидот американското воено воздухопловство да ги замени своите прирачници и карти за навигација со дигитални верзии на истите, со што место 18 килограми хартија што тешко се навигира и нема никаква функција за пребарување ќе се замени со дигитални верзии. Во […]

Прочитај повеќе

Од пред два месеци Google реши да го смени начинот на кој се врши навигација низ сервисите на Google, и ја замени лентата со менија, со мени што реагира кога ќе поминете врз него, без воопшто да кликнете. Менито се отвараше кога корисникот ќе помине со глувчето преку логото на Google при што се отвараше […]

Прочитај повеќе