Најдобрата фотографија од полето на науката е “‘Single Atom in an Ion Trap” од Дејвид Надлингер од Универзитетот Оксворд. Г. Надлингер е докторант на Оксворд, а ова е прв пат атом да може да се заблежи со голо око. За илустрација, растојанието помеѓу двете електроди на фотографијата е само 2 милиметри. „Идејата да може да […]

Прочитај повеќе

Минатата година граѓаните на Флинт, Мичиген имаа проблем со загадена вода. Голем период властите велеа дека нема доволно податоци за квалитетот на водата. Сидарта Рој е еден од научниците кои работеше на проблемот и кој покажа дека водата во Флинт е загадена. Во овој говор г. Рој зборува за моќта која ја имаат научниците преку […]

Прочитај повеќе

Научници од Станфорд креираа нова евтина алатка која може да биде пресврт во медицината. Станува збор за чип чие производство чини 1 цент, но е подеднакво прецизен како и чип кој чини 100.000 долари. Научниците ги објавија резултатите од истражувањето во Proceedings of the National Academy of Sciences. Чипот може да се користи повеќе пати, за негово […]

Прочитај повеќе

Илјадници книги за технологија, наука и медицина од издавачот Springer издадени пред 2005 година сега се бесплатно достапни за преземање во .pdf формат, јави LifeHacker. Станува збор за техничка литература која вообичаено е потешко достапна, и често поскапа. Над 50.000 книги се од областите наука, технологија, инженерство и математика, а без сомневање се корисни за […]

Прочитај повеќе

Без разлка на сите учесници кои досега учествувале и одговорале на прашањата на корисниците на Reddit AMA, првото појавување на Стивен Хокинг без сомневање ќе биде посебен настан. Со оглед на специфичноста на настанот и на гостинот, овојпат AMA, закажан на Reddit Science во соработка помеѓу Nokia и Wired, ќе биде решен малку поинаку. Заинтересирани […]

Прочитај повеќе

Timeful е нова апликација за iOS, наскоро и за Android, која користи бихејвиорални истражувања за да ви ги научи навиките и да ви го организира денот. Апликацијата, креирана од истражувачи од универзитетите Stanford и Duke, е микс од календар и to-do листа која, покрај обврските што си ги внесувате сами, ви предлага и нови „корисни“ […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Linux ја објави својата соработка со OpenBEL за платформа со слободен код која ќе се користи за споделување на научни податоци. OpenBEL стои зад „Open Biological Expression Language“, јазик кој се користи помеѓу научниците за претставување на научните откритија во форма која може да се пресметува. Фондацијата која има големо искуство во создавање, водење […]

Прочитај повеќе

Нови истражувања направени од Georgia Tech покажуваат дека игрите наменети за „тренинг“ на интелегенцијата можеби и не ве прават попаметни. Групата научници кои експериментираa, сега се враќаат на старото тврдење дека учесниците во истражувањето стануваат повешти во игрите, но нивниот IQ не се менува. Авторите на истражувањето велат за New Yorker дека овие вежби продуцираат […]

Прочитај повеќе

Во следните пет години IBM во соработка со Холандскиот институт за радио астрономија ќе работи на дизајнирање на „супер компјутер“ кој ќе се користи за анализирање на податоците  кои ќе ги генерира  SKA. SKA (square kilometer array) е супер модерен радио телескоп кој се уште е во изработка, а се очекува да биде завршен до […]

Прочитај повеќе

Во јули оваа година Арон Шварц, еден од основачите на Reddit и познат активист од САД, беше уапсен под сомнеж за кражба на податоци – околу четири милиони научни текстови од мрежата на JSTOR. Случајот сѐ уште не е разрешен и Шварц, ако биде пронајден за виновен, се соочува со казна затвор до 35 години, […]

Прочитај повеќе

Секој студент од 13 до 18 години од било кој дел на светот преку својот интернет прелистувач може да се вклучи на Google-овиот светски саем за наука во партнерство со CERN, LEGO групацијата, National Geographic и Scientific American.

Прочитај повеќе

Сето знаење може да се пресмета. Oва е размислувањето на Стивен Фолфрам, основач на Wolfram|Alpha и Matematica, кој во својата презентација на TED конференцијата објаснува дека за да се дојде до човечкото знаење и информација мора да се пресметува (computе), односно знаењето треба да може да се пребарува и користи.

Прочитај повеќе