Во 1843 година немало компјутери, но тоа не ја спречило талентираната математичарка Ада Лавлејс да биде препознаена како прв програмер. Ада Лавлејс е идеен креатор на првиот компјутер. Компјутерот не само што можел да прави пресметки, туку и да креира алгербарски модели. За жал, овој компјутер никогаш не е направен, но Лавлејс е првиот човек […]

Прочитај повеќе

Уредот, кој е презентиран на American Physical Society состанок, има 6cm x 6cm дизмензии и користи квантни состојби за да извршува калкулации. Ова е еден од најкомплексните напори досега за да се стигне до квантен компјутер.

Прочитај повеќе

Проф. д-р Марк Гасон од Универзитетот во Ридинг, Англија, е првиот човек во светот кој е инфициран со компјутерски вирус. Британскиот научник направил експеримент каде што имплементирал RFID чип со инсталиран компјутерски вирус во својата рака. Професор Гасон вели дека неговата егзибиција е „доказ за принцип“ со кој предупредува дека RFID чиповите треба да бидат сфатени сериозно бидејќи оваа технологија во иднина ќе стане вообичаена.

Прочитај повеќе