Група научници, меѓу кои физичарот Стивен Хокинг и основачот на SpaceX, Илон Маск, потпишаа петиција со која се бара одговорност при развивање на вештачката интелегенција. Ова би требало да допринесе развојот да не предизвика проблеми и опасности за човештвото. Стравот од машини кои се надвор од контрола е можеби оправдан со оглед на тоа дека […]

Прочитај повеќе

Џон О’Киф, Мај-Брит Мусер и Едвард И. Мусер се добитници на Нобеловата Награда за медицина поради откритието на „внатрешниот GPS на човековиот мозок“. Нивното откритие покажа дека мозокот се снаоѓа со препознавање на просторот. Тимот истражувачи работеше со лабораториски глувчиња. каде и за првпат ги откри „grid“ ќелиите во мозокот. Овие ќелии се наоѓаат во […]

Прочитај повеќе

Министерството за образование и наука (МОН) го стартуваше nauka.mon.gov.mk, портал кој е јавен регистар на научниците во Македонија, и кој овозможува и следење на развојот на кариерата на секој научник во јавните научно-образовни институции, заедно со степен за образование и класификации на научни области. Ваков регистар, кој содржи контакти и детални информации за полето на знаење, […]

Прочитај повеќе

Компјутерските научници и мрежни инжинери успеаја да пренесат податоци меѓу два градови со брзина од 186 гигабити (Gbps) во секунда. Тоа е исто како да се пренесат 100.000 Blu-ray дискови за еден ден! За да се постигне оваа брзина научници од Калтек при Универзитетот на Викторија, Универзитетот во Мичиган, Интернационалниот универзитет во Флорида и Европскиот […]

Прочитај повеќе

Lumosity е креативен стартап кој се грижи за нашиот мозок кој го користат над 11.000 корисници од повеќе од 190 земји. Иако почна како веб базиран сервис, сега постојат и апликации за iPhone, Android и webOS, кој досега биле симнати повеќе од 6 милиони пати.

Прочитај повеќе