Во последните десет години забележуваме се поголемо сајбер-шпионирање во светот, но за жал и на Балканот, вели безбедносниот експерт Предраг Тасевски. Предраг е ко-организатор и говорник на неодамнешната работилница на NATO за „Поттикнување на свеста во областа на кибернетичка одбрана на Балканот“, на која гостуваа странски и домашни експерти за да разговараат за сајбер криминалот […]

Прочитај повеќе

Про-руските украински хакери Киберберкут, кои се залагаат за враќање на протеранот украински претседател Виктор Јанукович, тврдат дека се одговорни за нападите врз неколку веб сајтови на NATO. Причина за нападот е незадоволството на „патриотите“-Украинци поради односот на западните држави на кои гледаат како најголемо влијание кога се во прашање демонстрантите во Киев. Според хакерите, цел […]

Прочитај повеќе

Земјите кои се вклучени во војна имаат легално право да употребат сила против хакерите и „хактивистите“ кои се инволвирани во сајбер-напади, се вели во нов прирачник подготвен за НАТО oд група независни експерите кои соработуваа со интернационалниот Црвен Крст и Сајбер командата на САД, пренесува Guardian. Предложениот прирачник е контроверзен бидејќи интернационалните закони го забрануваат […]

Прочитај повеќе

Хакерската група TeamPoison го сруши веб сајтот на претставништвото на НАТО во Хрватска бидејќи, како што е наведено во постот на Pastebin, НАТО ја „дели државата за да изгради војни бази и да украде природни ресурси“, како и за убиство на невини луѓе, бидејќи ја користат пропагандната машинерија на Руперт Мурдок, заради „НАТО тероризам“ итн. […]

Прочитај повеќе

Американскиот Пентагон одлучи дека компјутерска саботажа или сајбер напад кој доаѓа од друга земја е повик за војна на кој може да се одговори со користење на традиционални воени сили. Ова е одредено во првата официјална сајбер стратегија на Пентагон.

Прочитај повеќе

Министерство за внатрешни работи најави креаирање на нов центар за одбрана од се почестите сајбер напади, посебно од Кина, следејќи ги примерите на НАТО, Британија и САД, пренесува Deutsche Welle.

Прочитај повеќе