Ова е долг и детален текст, пропратен со чекор-по-чекор објаснувања за тоа каква алатка е ClassDojo и како може да се користи од наставниците. Наменет е првенствено за почетниците кои никогаш не ја користеле алатката, но и за оние кои сакаат да се запознаат со понапредни можности. Првин покажуваме што може Class Dojo, a потоа […]

Прочитај повеќе

Дигиталната технологија знае значително да ги олесни секојдневните активности не само на учениците, туку и наставниците. Во пресрет на новата училишна година, решивме да споделиме три исклучително корисни алатки. Некои од нив ќе ви помогнат да се посветите на важните работи, некои ќе пробаат да внесат ред со вашите хаотични мисли. Сите од нив, меѓутоа, […]

Прочитај повеќе

Microsoft започнува образовна платформа која со помош на видеоигри ќе им помогне на учениците да учат на поедноставен и позабавен начин. Играта по избор е секако популарната Minecraft која Microsoft ја купи за 2 милијарди долари. Наскоро ќе биде достапен и Minecraft портал за наставниците. Платформата со Minecraft ќе овозможува интерактивно образование во неколку области: […]

Прочитај повеќе

Google издаде мобилната верзија на Classroom наменета за студенти, ученици и професори. Апликацијата овозможува дигитална соработка помеѓу учениците и наставниците и е поддршка на Google Apps for Education кои во моментов има над 40 милиони корисници. Classroom постои околу половина година, но сега доаѓа со нова апликација во која се вградени искуствата од досегашното користење. […]

Прочитај повеќе

Минатата недела се одржа е-Општество 2012 чија тема беше „Отворено образование за отворено општество“ на која се дискутираше за користењето на слободниот софтвер и отворените ресурси во образовните установи. Изненадувачки беше фактот дека голем дел од професорите, без разлика на нивната старост, се заинтересирани за промени во образованието и се спремни да ја користат технологијата […]

Прочитај повеќе

Застрашувачки. Порнографија. Сајбер малтретирање. Кражба на лични податоци… ова се популарните теми денес, 08 февруари 2011, на светскиот Ден за детската интернет безбедност.

Прочитај повеќе

Е-учебници.мк е дигитална библиотека на електронски учебници наменета за помладите, учениците од основното и средното образование, како и за наставниците и родителите.

Прочитај повеќе