Ова е долг и детален текст, пропратен со чекор-по-чекор објаснувања за тоа каква алатка е ClassDojo и како може да се користи од наставниците. Наменет е првенствено за почетниците кои никогаш не ја користеле алатката, но и за оние кои сакаат да се запознаат со понапредни можности. Првин покажуваме што може Class Dojo, a потоа […]

Прочитај повеќе

Кога се работи за извлекување од домашни задачи, нема крај на креативните изговори и стратегии кај децата. Како што можеби знаете, Вухан е областа во Кина за која се верува дека е епицентарот на коронавирусот. Децата кои се наоѓаат таму не одат на училиште, но онлајн часови и домашни задачи ги добиваат преку апликацијата DingTalk. […]

Прочитај повеќе

Новите алатки кои овозможуваат персонализирана настава за секој ученик за жал не доаѓаат без опасност, предупредува New York Times повикувајќи се на американски случаи во кои имаше проблеми со приватност по што некои држави ги забранија овие алатки. Секој од овие технологии чија цел е да помогнат со учењето и да го направат поефикасно, го […]

Прочитај повеќе

Владата рaзмислува да набави 300.000 таблет компјутери за училиштата, дозна Нова Македонија, а потврди министерот за образование Панче Кралев. Овој проект се планира за 2015 година, а причината за користење таблет компјутери е да се избегне оштетувањето на сегашнава опрема. „Ова се прави, како што дознаваме, поради тоа што за штетите направени со сегашната компјутерска […]

Прочитај повеќе

ФИНКИ мора динамично да реагира според развојот на технологиите и да се прилагодува на нив, така го организиравме факултетот, вели проф. д-р. Димитар Трајанов кој е првиот декан на новиот Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство. ФИНКИ е спој од двата информатички института на ПМФ и ФЕИТ, и станува првиот самостоен ИТ факултет во рамките на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Прочитај повеќе

Не е доволно само да се стави компјутер пред ученикот, потребно е добар професор и соодветна настава и методика.

Прочитај повеќе

На последната седница Владaта ја прифати Националната стратегија за развој на електронски содржини во образованието, соопшти ИТ министерот Иво Ивановски. Со ова стартува дигитализација на образованието.

Прочитај повеќе

Соочена со 90 студенти во училница, атмосфера која е тешко за секој професор да ги вклучи сите студенти да придонесат во наставата, професорката Моника Ранкин од Универзитетот на Тексас во Далас, САД, се одлучи со технологија да го привлече вниманието на студентите. Професорката по историја знаејќи дека не секој студент има лаптоп, но повеќе од нив имаат мобилен, се решила да го искористи Twitter како платформа, иако и таа самата била почетник во микро-блогинг друштвената мрежа.
 
„Повеќето предавачи ќе се согласат дека големите класови во училници налик на аудиториуми/слушални ги ограничуваат опциите за професорите само на предавање, предавања и уште предавање. Повеќето предавачи ќе се согласат дека ова не е ефективен начин за предавање. Јас сакав да најдам начин да влесам повеќе студентско ориентирани техники за предавања и да ги вклучам студентите во наставата” пишува г-ѓа. Ранкин.

Прочитај повеќе