Кина е една од државите со најголем напредок последниве години. Ова се однесува и на традиционалната индустрија, но и на поновите технологии и сервиси. Она што ги сврзува едните со другите е интернетот. Она што прави интернетот да биде поважен од другите држави е самата големина на државата. Погледнете го видеото за специфичностите на интернетот […]

Прочитај повеќе

Управата за храна и лекови на САД (FDA) даде дозвола за првото паметно апче. Апчето доаѓа со сензор со кој може да следи дали е испено. Дополнително, пациентот ќе може да ја коментира својата состојба. Abilify MyCite доаѓа од јапонската компанија Otsuka Pharmaceutical. Првото апче кое ќе доаѓа со сензор е антипсихотик кој се користи […]

Прочитај повеќе

Графиката во видеоигрите е значително напредната од почетоците во 1962 година. Во видеото на DataRadar може да видите куп игри од Spacewars, Pong и Space Invaders; преку првите верзии на  Legend of Zelda, Super Mario, Prince of Persia, Half Life Unreal Tournament; па сѐ до новите игри Battlefield 1 и Horizon Zero Dawn.

Прочитај повеќе

Томислав Миленковиќ и неговите колеги од Швајцарскиот институт за технологија развиваат технологија која ќе им помогне на луѓето со повреди на ‘рбетниот столб. Прекинот на нервите е една од причините за парализа, а г. Миленковиќ и неговиот тим започнаа со тестови на мајмуни, јави Nature. Првите резултати се охрабрувачки, а тимот на два парализирани резус […]

Прочитај повеќе

„Историјата ја пишуваат зависници“ е прeдавање со успешни примери за како се користат друштвените мрежи да се постигне одреден ефект. Предавање е од Небојша Радовиќ – @Eniac кој зборуваше на петтиот роденден на Komunikacii.net блогот.

Прочитај повеќе