HyperFace е проект чија актуелност допрва ќе расте во иднина. Станува збор за иницијатива која ќе помогне да се заштитат граѓаните од следење преку препознавање на ликови. HyperFace е развиен за потребите на NeuroSpeculative AfroFeminism проектот на Санденс фестивалот. Идејата е нешто поелегантна од очилата со огледалца и очилата со диоди. Наместо ова Адам Харви од […]

Прочитај повеќе

Базата на податоци на Федералното истражно биро на САД има над 117 милиони лица за потребите на автоматско препознавање на ликови. Ова значи дека агенцијата има податоци за половина од полнолетните граѓани на САД, а најголем дел од нив претходно не се поврзани со криминал. Најмалку четвртина од локалните и федералните полициски станици имаат пристап до […]

Прочитај повеќе

Ulo е паметна камера за надзор која комуницира со сопственикот преку изразот на „лицето“. За разлика од најголемиот дел на камери за надзор, Ulo комуницира преку апликација на паметен телефон директно со сопственикот. „Најголем дел од гримасите кои ги правиме се речиси идентични за сите култури. Јазикот на очите е една од најмоќните алатки за […]

Прочитај повеќе

Основи на приватност или Surveillance 101 е целодневен настан во организација на хаклабот КИКА и Младинскиот образовен форум. Тема на настанот е споделување на информации за надзорот и правото на приватност на граѓаните. Целта е сите заинтересирани да се запознаат со законската рамка за надзор во Македонија; светските искуства со злоупотреба од страна на државата; […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински текст на Новица Наков, член на Слободен софтвер Македонија и aвтор на збирката поезија „Многудетна“ чии први стихови се објавија на Twitter, а потоа се претворија во книга) _____________________________________________________________________________________________ Тоа што го поврзува времето од раните извештаи за тоа дека во Македонија има инсталација на FinFisher, до последните информации од документите објавени […]

Прочитај повеќе

Пред една година двајца истражувачи Морган Маркиз-Буар од Универзитетот на Торонто и Бил Марцзак од Унверзитетот на Калифорнија започнаа да разгледуваат сомнителни имаил пораки од активисти во Бахраин. Сега тие излегуваат со загрижувачки извештај дека постои основано сомневање дека 25 држави користат софтвер за надзор, за да ги надгледуваат или имаат способност да ги надгледуваат, […]

Прочитај повеќе

Кражба на идентитетот, несоодветни содржини, верска и национална омраза, сексуална злоупотреба се дел од опасностите на кои можат да наидат помладите интернет корисници.

Прочитај повеќе