Кога пред 10 години Стив Џобс на презентација ја претстави новата верзија на iTunes, третата генерација на iPod и iTunes Store, многумина очекуваа дека музичката индустрија ќе се спротистави на обидот да се продаваат дигитални песни, наместо албуми, како што му се спротистави на Napster. Но, денес услугата на Apple ја користат над 435 милиони […]

Прочитај повеќе

Подземни Фреквенции, отворениот музички сервис „каде што нема диктатура и секој може да учествува“, неодамна стартуваше своја онлајн продавница каде може да се најдат албуми на македонски алтернативни бендови. Продавницата има поддршка четири македонски издавачки куќи, што само го потенцира изборот. Има албуми од панк, до метал и инди рок бендови, некои повеќе познати од […]

Прочитај повеќе

Најавен уште во мај на I/O конференцијата, конкурентот на Apple iTunes, Google Music, конечно беше претсатавен. Всушност, претставен на американските корисници бидејќи сервисот сега за сега е достапен само во САД. Google Music е сервис за складирање и слушање на музика, за купување и закачување песни, и слушање на таа музичка библиотека од сите уреди. […]

Прочитај повеќе

По бројните шпекулации се чини дека Google конечно ќе стартува онлајн музичка продавница која ќе биде тесно поврзана со друштвената мрежа Google+, а се очекува да се појави во наредните две недели. Музичката продавница на Google би била продолжение на веќе постечкиот сервис Google Music Beta, сервис кој им овозможува на оние кои имаат профил […]

Прочитај повеќе

Откако претходно претстави музички сервис во облакот, сега се открива дека Google е во преговори со големите музички студија да стартува онлајн музичка продавница. Според Wall Street Journal и New York Times, Google планира да ја стартува оваа музичка продавница во следниве неколку недели во обид да му конкурира на Amazon Cloud Player и на […]

Прочитај повеќе

Google преговара со музичката индустрија да и ги отстапат правата за музиката со што ќе може да стартува онлајн музичка продавница. Google планира да им наплаќа на корисници 25 долари годишно да им ги чува песните во „облакот“ до кои потоа ќе може да се пристапи од било кое место или уред со интернет конекција. Освен чувањето музика, тоа ќе биде и продавница за музика, пренесува Billboard.

Прочитај повеќе