Вториот и третиот најголеми македонски оператори, Vip и One, официјално ќе се спојат во доминантниот one.Vip од 1-ви октомври 2015 година. Потврдата на спојувањето кое беше најавено пред помалку од една година, беше одобрено од Комисија за заштита на конкуренцијата, и беше потврдено од Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) која објави детали за што ќе […]

Прочитај повеќе

Анонимни истражувачи ја креираа најдеталната, а со тоа и најимпресивната мапа на Интернет досега, јави Motherboard. Според докумените кои ги споделија истражувачите за потребите на креирањето на оваа мапа морале да хакираат 420.000 ботнет нодови, што за жал го прави мапирањето илегално. Методот кој го користеа им покажува каде, кога и што разгледуваат корисниците. Резултатите […]

Прочитај повеќе

OpenSignalMaps е апликација која ви го кажува токму тоа. Во моментов ја има само за Андроид, а креаторите – Staircase 3 на нивната веб страна велат дека работат и на апликација и за iPhone.

Прочитај повеќе

Во неговата суштина, Roboearth е World Wide Web за роботи: огромна мрежа и база на податоци како роботите можат да споделуваат информации и да учат еден од друг за нивното однесување и нивната околина. Носејќи ново значење на фразата „искуството е најдобриот учител”, целта на RoboEarth е да им дозволи на роботските системи да имаат корист од искуството на другите роботи, поплочувајќи го патот за брз напредок во спознавањето на машините и однесувањето, и на крај, по субтилна и софстицирана комунукација помеѓу луѓето и машините, пишува на официјалната интернет страница.

Прочитај повеќе

Алоцирањето на последните блокови Ipv4 адреси го раздрма ИТ светот. Ова сепак не значи дека повеќе нема да имаме интернет адреси за алоцирање, доделување на IP адреси на уред, туку дека тековната технологија која ни го овозможува нашите Internet Protocol адреси наскоро ќе биде исцрпена. На нејзиното место ќе дојде IPv6, која ќе ни донесе поголем број адреси, последно доделување на истите и подобрување во сигурноста.

Прочитај повеќе

Vip оператор го стартуваше првиот Android натпревар, први донесоа таблет компјутер, се прогласи за најкомпанија на Twitter и беше прогласена на ИТ наградите како компанија на годината на .мк сцената. Направивме интервју со директорот на VIP, Никола Љушев кој освен што се заблагодари до корисниците на наградата сподели и интересни мислења за социјалните медиуми, паметните телефони и за наплив на таблет компјутерите.

Прочитај повеќе

Наскоро Марко Чаласан ќе патува во Цирих, кај Google, за да го презентира својот проект за пренесување на HD видео преку послаби мрежи, проект преку кој ќе понуди ИТ лекции за училиштата во Македонија; кога би избирал меѓу Бил Гејтс и Стив Балмер, двата директори на Microsoft, би го одбрал Гејтс, но сепак за Балмер вели „кога дојде тој, се е ново“; направил и крак за Nero, но родителите го спречиле да го објави на интернет бидејќи нели сепак краковите не се легални, а за ИТ наградата за личност на годината на .мк сцената, десетгодишниот Марко вели дека „навистина сум горд и им благодарам на сите“.

Прочитај повеќе

Компанијата BitTorrent објави интересна статистика дека 100 милиони корисници активно го користат нивниот софтвер, како BitTorrent Mainline и µTorrent. Овие програми го користат BitTorrent протоколот за брзо пренесување на големи количества податоци преку децентрализираната peer-to-peer мрежа, каде податоците се одделени на мали делчиња и секое се пренесува преку различни „peers“, наместо симнување од еден извор/сервер што може да биде поспоро поради преоптоварување на тој сервер во смисла на интернет сообраќај или физички капацитет.

Прочитај повеќе

Tor мрежата, која нуди oнлајн анонимност, е симнат над 36 милиони пати во 2010-та година, и дневно се користи од 150 до 300.000 корисници.

Прочитај повеќе

Facebook стартуваше веб страна за објаснување на „инстант персонализацијата“ на други веб сајтови преку друштвената мрежа, најверојатно да објасни како личните Facebook информации завршуваат на надворешни сајтови.

Прочитај повеќе

HomePipe e веб сервис со кој креирате веб пристап до вашите PC фолдери со слики, документи, видеа, музика и други фајлови кон кои потоа можете да пристапите од било каде, од друг компјутер или преку мобилните iPhone и Android уреди.

Прочитај повеќе

Со оглед на тоа што сега Министерството за информатичко општество ќе организира ИТ обуки за невработени, па би сакал општо мислење особено за оние обуку поврзани со мрежи, прашува MarjanS.

Прочитај повеќе