Напредни методи за потсетување и активирање одредени акции со if this than that, отклучување телефони и препознавање лица и предмети во фотографии и видеа со комплексни AI алгоритми, автоматско паметење стотици крајно комплексни лозинки преку само една апликација, како и феноменални уреди за преведување бројни јазици. Имајќи го сево ова на рака и спремно за […]

Прочитај повеќе

Пред нешто повеќе од една година малечкиот Габриел Мандевил беше првото новороденче чиј хируршкиот зафат лекарите го вежбаа на 3Д отпечаток. Габриел имаше чести епилептични напади, и откако ги испцрпија останатите можности, лекарите се одлучија за хемисферектомија, операција со која се одделуваа здравиот дел на мозокот од делот кој ги создава епилептичните напади. Ова е […]

Прочитај повеќе

И покрај големиот број на критики за штетното влијанието, се чини дека се почесто им наоѓаме примена на видео игрите за проучување во неурологијата. Најновото откритие потпомогнато од видео игрите доаѓа од истражувачот на човековиот мозок, Мајкл Кахана од Универзитетот Пенсилванија, кој ги мапираше грид ќелиите кај човекот, чија функција е да бидат природен GPS […]

Прочитај повеќе

Lumosity е креативен стартап кој се грижи за нашиот мозок кој го користат над 11.000 корисници од повеќе од 190 земји. Иако почна како веб базиран сервис, сега постојат и апликации за iPhone, Android и webOS, кој досега биле симнати повеќе од 6 милиони пати.

Прочитај повеќе

Интернет на нештата и проширената реалност ќе ни помогнат да конзумираме информации со кои нашиот мозок не може да се справи, вели директорот на Google Ерик Шимт зборувајќи за следниот чекор во развој на технологијата.

Прочитај повеќе

Апсурдните изјави често се жешка тема за сите медиуми, пред се бидејќи предизвикуваат шок кај читателот, шок од нови нешта кои ги или не ги разбираме.

Прочитај повеќе