Mozilla го стартуваше својот најнов проект наречен TowTruck кој на корисниците ќе им овозможи заедно да работат на некој проект во реално време. TowTruck работи така што сопственикот на сајтот треба да постави мал JavaScript код за овозможување на TowTruck, а посетителите ќе може да го активираат и да ги повикат своите пријатели со едно […]

Прочитај повеќе

Мozilla Labs работи на проект BrowserID кој ќе ги направи лозинките излишни. BrowserID е поразличен од OpenID стандардот за децентрализирана проверка, по тоа што го користи имејлот за идентификација на личноста за логирање на веб сајтови. „Со BrowserID, според дизајнот, провајдерите на идентитетот не се вклучени при логирањето. Ова значи дека корисникот не треба да […]

Прочитај повеќе

Mozilla Labs го претстави Prospector: Instant Preview додатокот на Firefox 4 бета, кој овозможува да прегледате веб страни додека пребарувате во Awesome барот. Тоа значи дека прелистувачот ќе ги отвори веб страните да видите како изгледаат пред да кликнете на нив, налик на Google-овото инстант прегледување на страни.

Прочитај повеќе

Мozilla Labs го претставија F1 додатокот со кој можете да постирате содржина на Twitter и Facebook или да праќате мејлови преку Gmail. F1 е се уште во експериментална фаза, но може да биде интересно решение како замена за копчињата за споделување или за неодамна објавениот прелистувач за друштвени мрежи Rockmelt.

Прочитај повеќе

Open Web App екосистемот, се уште прототип, на Mozilla треба да биде место каде корисниците ќе можат да прегледуваат апликации, заедно со нова табла вметната во прелистувачот каде може да се инсталираат апликации, и место каде програмерите ќе можат да најдат различни алатки за развивање на апликации.

Прочитај повеќе

Mozilla објави додаток за Firefox кој ги собира вашите контакти од, пример, Twitter, Gmail… и ги склопува во синхронизирана датабаза со цел полесно да стапите во контакт со некој од вашите пријатели преку прелистувачот.

Прочитај повеќе

Mozilla тестира додаток за Firefox прелистувачот со кој ќе можат да се менаџираат профилите, дали на друштвена мрежа, дали тие за Google и Yahoo сервисите. Алатката се уште е во почетна алфа фаза, но може да се инсталира и да се проба. Додатокот кој работи само со неколку сајта, Google, Yahoo, Facebook и Тwitter, можете да го симнете од тука.

Прочитај повеќе