Желбата за подобра иднина е главната мотивацијата на Илон Маск. „Правам сè што можам за идината да биде што е можно подобра. Да ме инспирира она што најверојатно ќе се случи и да му се радувам на следниот ден“, вели г. Маск. Ова е принципот и за Tesla и за Space X.

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Емир Слезовиќ, ко-организатор на Funky CoWorking Friday, настан кој ја промовира coworking културата во Македонија. Постот е првично објавен на Medium, и реобјавен со негова дозвола) Книгите влијаеле на успехот на најголемите иноватори како Илон Маск, Стив Џобс, Марк Закерберг и други. На Funky Coworking Friday се собира заедница на […]

Прочитај повеќе

„Не се плашете од неуспехот“, вели Астро Телер, директор на тајната лабораторија Alphabet. Подобро позната како Google X, ова е лабораторија во која се работи на најлудите и речиси невозможни проекти, од Project Loon до автономните возила, Google Glass, и куп други технологии за кои ќе дознаеме во иднина. Но, бидејќи Google X е лабораторија […]

Прочитај повеќе

(Серијалот текстови за претприемачки неуспеси Spotlight on Failure е проект на Inventures.eu. Интервјуата со успешни претприемачи кои често грешеле, имаат за цел да покажат дека стравот од неуспех, присутен често во Централна и Источна Европа, може лесно да биде едукативно искуство.) Да бидеш инвеститор значи да бидеш некој кон не се плаши од неуспеси, туку некој што ги […]

Прочитај повеќе

Кога ИТ професионалците размислуваат за создавањето на еден стартап бизнис, скоро секогаш паѓаат во замката да размислуваат од страната на програмерскиот код со кој ќе дојдат до реализирање на замислената идеја, и тоа станува нивна најголема пречка. Ако веднаш седнеме и почнеме да кодираме замислувајќи милиони, тоа најверојатно нема да не однесе никаде. Влегувањето во ваков потфат неподготвени може да ве чини многу.

Прочитај повеќе