Motion caption технологијата главно е развиена за потребите на забавната индустрија. Истражувачи од Ковентри универзитетот успеаја да развијат систем кој користи слична технологија, но го следи и оптоварувањето на коските, мускулите и зглобовите. Овој систем во иднина би можел да се користи  за следење на спортистите, а прва цел му се тенисерите.

Прочитај повеќе

Apple е нов сопственик на FaceShift, компанијата која работеше на „motion capture“ технологијата за Star Wars. Вестите за аквизицијата не се новост, но овој пат станува збор за официјална вест. Она што е непознато е како Apple ќе ја користи технологијата на Faceshift. Креирањето на дигитален аватар секако нема да биде изненадување, но Apple е […]

Прочитај повеќе