Откако веќе ја предупреди компанијата да не го злоупотребува статусот кој го има при пребарувањето, до регулаторот стигна жалба за мобилниот оперативен систем Android, пишува New York Times. Жалбата е поднесена од Nokiа и нивниот партнер Microsoft, но и компании како Oracle, а пред сè се однесува на условите кои ги поставува Google кога се […]

Прочитај повеќе

Вчерашната казна за Microsoft треба да ги загрижи и останатите компании кои го нарушуваат слободниот европски пазар, пишува All Things Digital. Ова пред се се однесува на Google кои веќе долго време се под „лупа“ на Европската Комисија. Забелешките кои ги има Европската Комисија, а се однесуваат на Google се пред се поради доминацијата која […]

Прочитај повеќе

Американската федерална агенција за трговија (FTC) ја затвори истрагата, a Google помина без казна, со опомена во иднина да мора да го промени начинот на работа. Google секако е задоволен од резултатите, но засегнатите компании протестираат. „Затворањето на истрагата за пристрастноста на Google без преземање на акција преставува пропуштена можност за заштита на иновативноста во […]

Прочитај повеќе

Регулаторите на двата континенти ја одобрија зделката меѓу Google и Motorola Mobility која беше најавена уште во aвгуст. Европската комисија и американското Министерство за правда официјално му ja одобриja аквизацијата на Google. „По детален преглед на предложената трансакција, Дивизијата за спречување на монопол одлучи дека таквите аквизиции [на Motorola и нејзините патенти] не претставува опасност […]

Прочитај повеќе

Идејата на Google да ја спои друштвената мрежа во пребарувањето, иако беше очекувана, предизвика лавина негодувања, критики и прашања за дали е ова обид да се угуши конкуренцијата, и дали вака се поставува монопол врз пребарувањето? Причината е секако персонализирање на пребарувањето со вклучување на личните информации од Google+, но не и тие на другите […]

Прочитај повеќе

Во официјалниот наратив интелектуалната сопственост често, ако не и единствено, се поврзува со правата што авторите, уметниците и воопшто креативната фела (треба да) ги имаат со единствена цел да бидат мотивирани да создаваат уште повеќе и, се разбира, да можат да живеат достоинствен живот. Напишано вака, тоа звучи розово за секој (потенцијален) автор. Но, во […]

Прочитај повеќе

Поранешниот директор, а сега претседател на бордот во Google, Ерик Шмит, за време на сослушување од страна на американскиот Kомитет за анти-компетитивност изјави дека говорниот асистент на Apple, Siri, претставува сериозна закана за Google на пазарот за пребарување. Според Ерик Шмит, Apple има започнато сосема нов пристап кон технологијата за пребарување, напоменувајќи дека Siri е […]

Прочитај повеќе

Google сe соочува со голем број на обвинувања поради злоупотребата на моќта која ја користи да ги промовира своите сервиси пред конкурентските. Овие обвинувања доаѓаат од различни сектори, како во САД така и во Европа. Најновото обвинување доаѓа од француската компанија Twenga, која планира да поднесе жалва до Европската Комисија во врска со неправедното рангирање […]

Прочитај повеќе

Microsoft поднесе официјална поплака до Европската Комисија против Google поради нелолајна конкуренција, за како што тие велат поседувањето на 95% од европскиот пазар на пребарување. Оваа поплака е само моќен додаток на истрагата која ja почна Европската Комисија во ноември 2010, а се однесува токму на нелојалната конкуренција.

Прочитај повеќе

Европската Комисија стартува истрага за дали Google Inc. ја злоупотребува својата доминантна позиција во интернет пребарувањето и маркетинг пазарот. Google се огради од обвинението велејќи дека ќе соработуваат со Комисијата за истрагата.

Прочитај повеќе