Доминантната положба на пазарот на Google е под истрага во речиси сите федерални држави во сат, единствен исклучок се Калифорнија и Алабама. Над 50 јавни обвинители истражуваат дали Google ја злоупотребил доминантната положба на пазарот. Предводник на иницијативата е обвинителот Кен Паксон од Тексас. Во истрагата освен 48 држави се приклучени и Округот Колумбија и […]

Прочитај повеќе

Европа го казни Google 2.42 милијарди евра. Претходно казната беше најавена за средината на јули, но според извори на Bloomberg комисијата ја забрзала одлуката. Процесот против Google трае 7 години, па и без забрзувањето немаше да има премногу чекање. Google најави дека можеби ќе се жали на одлуката. Причина за казната е промоцијата на рекламите од компанијата […]

Прочитај повеќе

Руската државна комисија против монопол, тврди дека Apple ги договара цените на телефоните во Русија. Обвинувањата започнаа во август 2016 година, а тогаш Apple тврдеше дека продавниците сами си ги одредуваат цените на телефоните. Властите во Русија сега откриваат дека Apple им давал насоки за цените на iPhone 5 уредите на 16 продавачи во Русија. […]

Прочитај повеќе

Google со договорите со сајтовите ги нарушува законите во Европа, вели Маргарет Вестaгер, комесар за конкурентност. Компанијата во договорите има вметнатно многу барања со кои ја обезбедува својата доминација, тврди г-ѓа. Вестaгер. Досега претставниците ги анализираа алгоритмите, а сега ги анализираат и договорите кои Google ги има со сопствениците на вебсајтовите. Според законодавците, Google со изборот […]

Прочитај повеќе

Европската комисија го обвини Google за злоупотреба на својата доминантна положба на пазарот, а доколку не ги исполни барањата на комисијата за 12 недели, Google ќе треба да плати казна, која може да достигне до 7.4 милијарди долари. Некои од функционалностите на Google се навистина добри, па корисниците поради ова и ги користат, но дел […]

Прочитај повеќе

Најголемите европски издавачи здружено се обидуваат да го ограничат влијанието на Google во Европа. Компаниите кои доаѓаат од Франција и Германија се најгласни во своето лобирање, а издавачите имаат многу забелешки, вели New York Times. Главна причина за лобирањето против Google е намалениот приход од печатените изданија, по се поизразеното префрлање на дигиталните платформи. Издавачите […]

Прочитај повеќе

Комесарка за конкурентност во Европска унија, Маргарет Вестагер од Данска, вели дека Google ја злоупотребува својата доминација на пазарот и се соочува со казна од 6 милијарди долари. Google се користи од на 95 отсто од Европејците, и ова му дава моќ да го користи својот пребарувач за промовирање на своите сервиси. Г-ѓа. Вестагер е […]

Прочитај повеќе

Европската Унија размислува за керирање на нов регулатор кој ќe биде задолжен за компании кои имаат речиси монополски статус како Facebook и Google. Новата комисија ќе биде задолжена за економската закана која ја претставуваат овие компании, јавува Wall Street Journal, повикувајќи се на документ од Комисијата кој не е официјализиран. „Пребарувачите, онлајн маркетите и друштвените […]

Прочитај повеќе

Европската комисија официјално го обвини Google дека ја користи доминацијата на својот пребарувач за да и наштети на конкуренцијата и потрошувачите. Овојпат комисијата се одлучи да ја прошири истрагата и на Android оперативниот систем. Забелешките на Европската комисија сe поделени на неколку области. Прво, компанијата е обвинета дека им дава подобар простор на своите шопинг […]

Прочитај повеќе

Европската унија е во последна фаза на подготовките за тужба против монополскиот статус на Google. Формалната жалба ќе биде вложена следните неколку недели, јавува Wall Street Journal. Во моментот претставници на Унијата остваруваат средби со дел од компаниите кои се желеа и бараа анти-монополски мерки против Google. Една од овие компании е Microsoft, но поради […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент нема моќ да дели компании, но одобри одлука да се оддели Google во два дела. Парламентарците во Стразбург гласаа со 384 за, 174 против, за одлуката да се одели Google на два дела, пребарувач и комерцијален дел. Засега, одлуката нема никаква моќ, освен да врши притисок врз Google. Американскиот гигант има над 90 […]

Прочитај повеќе

Intel ја загуби жалбата во судот во Луксембург и треба да исплати казна од 1,06 милијарди евра на Европската Унија, јави Reuters. Европската Унија ја казнува компанијата бидејќи сакаше да го попречи AMD да потпише договори за ексклузивност со поголем број на производители. Европската Унија пресуди дека Intel им давал попусти на Dell, Hewlett-Packard Co, […]

Прочитај повеќе