Where is Obama е сервис кој ќе му покаже на претседателот на САД, Барак Обама, како се чувствуваше Едвард Сноуден кога сите се обидуваа да го пронајдат. Креиран од Ким Асендорф, Оле Фах, Кајл Мекдоналд и Јонас Лунд, сервисот во секое време ја покажува најверојатната положба на претседателот. Станува збор за „crowdsourcing“ сервис за локација, […]

Прочитај повеќе

Неколку оператори во САД имплементираа нова практика во борба со споделувањето на пиратски содржини на Интернет, пишува Mashable. Новиот систем има за цел да ги образува корисниците за авторските права или да ги спречи да симнуваат. Copyright Alert System е целосно автоматизиран и ја зголемува казната од предупредувачка пошта до драстично намалување на интернет брзината […]

Прочитај повеќе

Безбедносната фирма Raytheon има развиено софтвер Riot кој собира информации од друштвените мрежи за да ги следи корисниците и да го предвиди нивното идно однесување, налик на „Google за шпиони“, пишува англискиот Guardian. Софистицираниот Riot ги следи друштвени мрежи и други сајтови, и помага да се креира целосен профил на корисникот, од кои му се […]

Прочитај повеќе

Американското Федерално истражно биро објави документ во кој ги повика ИТ компаниите да креираат апликација која ќе собира информации од Facebook, Twitter и другите друштвени мрежи. Според FBI, апликацијата ќе им служи како предупредувачки систем за можно домашни и глобални закани. „Друштвените мрежи станаа примарен извор на информации бидејќи станаa главната алатка за брзи реакции […]

Прочитај повеќе

Research in Motion, креаторите на Blackberry телефонот, се согласија да ги блокираат порно сајтовите и да дозволат владите да ги шпионираат корисниците, откако Обединатите Арапски Емирати, Кувајт, Саудиска Арабија и Индиа се заканија дека ќе го забранат телефонот и неговите сервиси.

Прочитај повеќе

Најголемиот интернер провајдер во Британија, Virgin Media започнa со тестирање на технологија за мониторинг на корисниците и пиратската содржина која ја споделуваат. Технологијата која ќе ја користи провајдерот е CView на Detica, компанија која е позната со работење со владини податоци и дигиталните документи на контраразурзнавачките служби.
 
„Нашата технологија има потенцијал да го мери споделувањето на содржината низ сите интернет провајдери, што ќе им овозможи на провајдерите, креативната индустрија и владата, да соработуваат и да одговорат на дигиталната пиратерија како што е повлечено во извештајот за Дигитална Британја.“ пишува Detica.

Прочитај повеќе