Минатата година веројатно најпопуларната македонска апликација AirCare започна со проширувањето на регионот. Веќе од самиот почеток на оваа година трендот продолжува и од пред неколку дена апликацијата е достапна и за корисниците во Романија. Апликацијата и во периодот кој следи ќе продолжи да го засилува своето присуство во регионот. Дали наскоро ќе влезе во некоја […]

Прочитај повеќе

МојМиленик е нова апликација на Горјан Јовановски и Елена Андреева. Нивниот претходен заеднички проект е редизајнот на МојВоздух. МојМиленик ќе им помогне на сите кои го загубиле своите милениче побрзо да го пронајдат, апликацијата ќе бие уште еден канал на кој сопствениците ќе може да побараат помош или да видат дали некој веќе го нашол […]

Прочитај повеќе

По две месечни интензивни подготовки на српската верзија на МојВоздух, апликацијата е подготвена да го освои и овој пазар. „Време беше да се прошири импактот што МојВоздух го направи во Македонија, и кон соседните држави. Србија има многу слична култура, јазик и проблем со загадувањето како Македонија, така да е совршен прв пазар“, вели Горјан […]

Прочитај повеќе

BreezoMeter е апликација која ви помага да дознаете каков е квалитетот на воздухот надвор, дури и кога во близина нема мерна станица. Креаторите на апликацијата велат дека истата е поддржана во 67 држави помеѓу кои е и Македонија. Апликацијата најпрво ги прибира релевантните податоци за загадувањето од блиските мерни станици. Потоа, преку алгоритми го пресметува загадувањето […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Новица Наков од Слободен софтвер Македонија и е коментар на Апликацијата „МојВоздух“ наскоро ќе овозможи попрецизно лоцирање на загадувачите на воздухот) Што точно треба да прават граѓаните откако на Мој Воздух ќе видат дека некој голем загадувач се наоѓа на 2 километри од нивната улица или населба? Ова прашање, за оние што […]

Прочитај повеќе

За жал, повторно доаѓа оној период на годината во кој се потсетуваме на апликацијата МојВоздух. Викендот кој измина, загадувањето во Скопје и во неколку други градови повторно ги надминува дозволените граници. Горјан Јовановски скромно најавува дека во моментов нема големи новитети околу неговата апликација, но сепак наскоро, за неколку месеци, очекува да има поголема надградба. […]

Прочитај повеќе

Ако ја следите кампањата за локалните избори, најверојатно забележивте дека сите кандидати се залагаат за почист воздух. Се чини дека на политичарите им текннува на воздухот секои 4 години. За разлика од нив, Горјан Јовановски преку апликацијата МојВоздух, помогна за подигање на свеста како никогаш досега. Неговата работа на апликацијата која преку попрегледен приказ на […]

Прочитај повеќе

Волонтирај е нова платформа/вебсајт за сите кои сакаат да го посветат своето време подобрувајќи ја околината. Сајтот, а и целата платформа е дело на Горјан Јовановски кој е автор и на апликацијата МојВоздух. Веб-сајтот е замислен да биде центар во кои сите кои се пасионирани за нешто и сакаат да помогнат можат да пронајдат каде […]

Прочитај повеќе

Kaко што се приближува зимата и грејната сезона, така се повеќе го забележуваме ужасниот квалитет на воздух низ градовите во Македонија. Проблемите со загадувањето не се новитет во Скопје и Тетово, но последниве неколку години достигаат епски димензии, а дел од медиумите јавија дека викендов Скопје е најзагадениот град во Европа. Градските власти најавија прскање […]

Прочитај повеќе