Apple и Intel се во напредна фаза на преговори со кои одделот за производство на модем-чипови ќе се префли во сопственост на Apple. Ова е еден од елементите за iPhone што Apple не ги развива самостојно, барем засега. Доколку разговорите завршат во очекувана насока, зделката може наскоро да биде и официјално објавена. Процената е дека […]

Прочитај повеќе

Алоцирањето на последните блокови Ipv4 адреси го раздрма ИТ светот. Ова сепак не значи дека повеќе нема да имаме интернет адреси за алоцирање, доделување на IP адреси на уред, туку дека тековната технологија која ни го овозможува нашите Internet Protocol адреси наскоро ќе биде исцрпена. На нејзиното место ќе дојде IPv6, која ќе ни донесе поголем број адреси, последно доделување на истите и подобрување во сигурноста.

Прочитај повеќе

Се почесто, неодамна во Иран, Тунис, а сега во Египет, при посериозни протести, властите одбираат да го неутрализираат интернет пристапот знаејќи дека алатката може не само да организира, туку и да ги информира светот за случувањата. Египетските власти ги блокираа друштвени мрежи и интернетот, според некои извештаи привремено се укинуваат и телефонски мрежи, се со цел да се намали влијанието на протестите против властите кои излегоа од контрола.

Прочитај повеќе

(ова е гостински совет на Димитар Чукалиев, студент на ФЕИТ, блогер, корисник на Ubuntu, iPhone addict, dev-иант… повеќе за Димитар ќе најдете на неговиот блог.)

Прочитај повеќе

Чешки безбедносни експерти открија ботнет мрежа и ја крстија како „Чак Норис“. Оваа ботнет мрежа – мрежа од инфицирани со вирус компјутери – се шири така што со помош на малициозен софтвер пробива рутери и DLS модеми. Малициозниот софтвер ги пробива рутерите така што им ги погаѓа едноставните лозинки, како на пример: admin, 123456, password…

Прочитај повеќе