Google неколку години работи на приоритизирање на мобилните верзии на веб-страниците. Сега компанијата може да се пофали дека нивните напори конечно носат резулат. Половина од резултатите кои се појавуваат во пребарувањето сега се индексирани со „mobile-first“. Но, она што е импресивно е дека ова е направено последнава година. Ако „сурфате“ од вашиот десктоп се прашувате […]

Прочитај повеќе

Google во 2014 година му исплати 1 милијарда долари на Apple за да ги задржат како основен пребарувач на iOS, јави Bloomberg, повикувајќи се на судски документи. Двата ривали имале договор Apple да заработува и дополнителни 34 отсто од рекламите преку мобилното пребарување. Иако ова не е изненадување бидејќи ривалите на Apple, меѓу кои Google […]

Прочитај повеќе

По најавата за индексирање на Facebook, Google најави нова голема промена во својата мобилна апликација. Google сѐ повеќе се фокусира на мобилното, со цел да овозможи што е можно полесно наоѓање на уникатни содржина за оваа платформа. Но, кога станува збор за мобилната платформа, во содржина се вклучуваат и апликациите. Google сега ќе ги индексира […]

Прочитај повеќе

Како што вети претходно Googlе, стартува новиот алгоритам за резултатите од пребарувањата кој ќе ги помести погоре резултатите од сајтовите кои се прилагодени за паметните телефони. Ова значи дека вашиот сајт ако нема мобилна верзија, ќе изгуби на ранг кај Google, и со тоа можни посети. Сепак, доколку страната и податоците се релевантни нема простор […]

Прочитај повеќе

Програмерот Стив Тејлор успеа да направи паметен iOS пребарувач кој знае дека користите телефон, и според тоа ви отвара апликации, наместо линкови до веб страни. Пример, ако пребарувате IT.com.mk наместо линк до веб сајт, In-App Search ќе ви прикаже резултати од Facebook, Twitter и YouTube профилите кои ќе ви се отворат преку соосдветните апликации. In-App […]

Прочитај повеќе

Отсега Google Search од мобилна платформа ќе ги предупредува корисниците доколку сајтот кој се јавува во резултатите од пребарувањето не е правилно oптимизиран за паметните телефони. Наместо на резултатот кој се појавува при пребарувањето, линкот води до почетната страна на сајтот. Во пребарувањето ваквите линкoви ќе доаѓаат со предупредување дека сајтот не е оптимизиран за […]

Прочитај повеќе

Оpera објави извештај во кој откри статистика за нивниот мобилен пречистувач Opera Mini кој во октомври 2010 бил користен од 76 милиони корисници и се прегледани 41.6 милијарда веб страни, што е за 92 отсто пораст според бројот на корисниците од ланскиот октомври, односно 142 отсто повеќе прегледани страни.

Прочитај повеќе