Facebook има тајна лабораторија во Орегон во која ги тестира како апликациите работат на различните модели на телефони кои ги користат корисниците. Дури и речиси незабележителните промeни во кодот можат да предизвикаат непосакувано однесување, па социјалната мрежа во лабораторија ги тестира апликациите пред да ја надгради официјалната верзија. „Зад голема метална врата има 32 iPhone […]

Прочитај повеќе

Google или смета дека нема доволно Android девелопери, или пак сака од секого да направат развивач на Android апликации. Креаторот на најпопуларниот оперативен систем се здружи со Udacity за да претстават курс кој ќе им овозможи на сите да станат развивачи. Границата на предзнаење не постои и курсот е наменет за сите, а ќе можат […]

Прочитај повеќе

Од игрите како Hearthstone или Minecraft, па сѐ до апликации ако Word for Android или Skype… Google најави дека Android апликациите наскоро ќе бидат достапни на Chrome OS. Ова на корисниците ќе им овозможи да преземат и да користат Android апликации во оперативниот систем. „Денес објавуваме дека ќе ги додадеме најдобрите искуства од мобилните апликации […]

Прочитај повеќе

Amazon може да биде во сериозни проблеми откако добија пресуда дека мора да ги вратат парите кои ги трошеле малолетни корисници преки „in-app“ купувања, односно од купувања направени преку апликации кои се бесплатни за симнување. Судскиот процес е од јули 2014 година и е започнат од американската Федерална комисија за трговија. Претходно и компаниите под […]

Прочитај повеќе

Google го објави Android Studio 2.0 кое ќе го направи креирањето на апликации побрзо и поедноставно. Но, вистинската новина е што освен за паметни телефони и таблет компјутери, развивачите ќе можат да креираат апликации и за Android Auto, Android Wear и Android TV. Алатката доаѓа со сѐ што е потребно за развој на апликација, од […]

Прочитај повеќе

Анкета спороведена на 60 тинејџери покажува за дел од навиките кои ги има новата генерација во САД. Тинјџерите се на возраст од 13 до 19 години, а испитувањето е дело на Business Insider. Tоа што е интересно е што првите лични уреди на тинејџерите се мобилните телефони. Првите телефони ги добиваат на 11 години, а […]

Прочитај повеќе

Секојпат кога ќе отворите апликација, таа апликација бара од вас дозвола за вашите податоци. Честопати, сте кликнале потврдно без да видите што точно бара таа апликација. Но, тоа што следи можеби ќе ве натера да поразмислите бидејќи апликациите собираат куп ваши податоци, велат истражувачи од MIT, Harvard и Carnegie-Mellon. Истражувањето покажа дека 73 отсто oд […]

Прочитај повеќе

Google креираше сајт на кој ќе може да се споделуваат експериментални отворени апликации за Android и Android Wear. Android Experiments веќе има дваесетина интересни и кул проекти кој можат да послужат како инспирација за идни апликации. „Првите 20 проекти покажуваат широк спектар на креативна работа – од експерименти со камера до хак на хардвер и […]

Прочитај повеќе

Google, или веќе можеби Alphabet, планира новитет во Google Play со додавање на affiliate програма, налик на продавницата на Apple. Тоа што ќе го овозможи програмата е дополнителен начин за заработка надвор од досегашните реклами и претплати, односно линкoви до страни на кои што се продаваат производи и провизија за секој продаден продукт преку нивниот […]

Прочитај повеќе

Платформата за мобилна аналитика, App Annie, наскоро ќе им помогне на развивачите да добијат повеќе податоци за како, кој и колку често се користат нивните апликации. Сервисот најави дека ќе се интегрира со Google Analytics за да им понуди на девелоперите едно место од каде можат да добијат значајни податоци за своите апликации. Податоците ќе […]

Прочитај повеќе

Покрај претставувањето на свои нови продукти на Worldwide Developers Conference, Apple ги пофали и најдобрите дизајнирани апликации на Apple Design Awards 2015. Избирани се најдобрите апликации за iPhone и Mac кои беа објавени изминатава година, и ако се суди според изборот може смело да кажеме дека Android во моментов нема шанси да му конкурира на […]

Прочитај повеќе

Добар дел од корисниците многу ретко ја проверуваат целосната листа на дозволи кои апликации им ги бараат, и најчесто едноставно одбираат „прифати“ без потполно да проверат што се апликацијата бара од нив. Поради ова се појавуваат можности на злоупотреба, па некои апликации преку итро прилагодување на пермисиите овозможуваат следење на повеќе податоци отколку што првично […]

Прочитај повеќе