Google објави дека тест периодот за mobile-first индексирањето е готов и готови се да започнат со имплементирање. Што значи ова? Досега за индексирање и рангирање системот ја користеше десктоп верзијата на страницата. По промените ова ќе се прави за мобилните верзии на страниците. Ова ќе овозможи на сѐ поголемиот број на корисници кои пристапуваат од […]

Прочитај повеќе

Најновата верзија на Opera за iOS на своите корисници им овозможува бесплатни VPN сервери. Со ова компанијата ја додава истата функционалност од десктоп верзијата и на мобилната верзија. Засега нема најава за Android верзија. Заедно со овој новитет, Opera додаде нови локации за VPN. Освен САД, Канада и Германија, кои беа достапни и претходно, сега […]

Прочитај повеќе

Tри години откако ги објави iOS верзиите, Kickstarter сега jа претстави новата Аndroid апликација која им овозможува на корисниците да откриваат и инвестираат во проекти што им се допаѓаат. Преку апликацијата корисниците можат да најдат краудфандинг проекти, и да добиваат известувања од проектите кои корисникот веќе ги поддржал. Ако судиме според навиките, иако најголем дел […]

Прочитај повеќе

Facebook ќе мора подобро да се подготви за префрлање на мобилна платформи. Според извештајот на компанијата, дури 102 милиони корисиници во јуни се поврзале на друштвената мрежа преку мобилни телефони и таблет компјутери,. Ова се речиси неверојатни 23 проценти повеќе од март, и околу 540 милиони корисници ја отвориле страната од мобилен уред, а дури […]

Прочитај повеќе

Facebook овозможи да коментирате со вашиот Facebook профил на надворешни сајтови преку мобилен телефон. Плагинот Comments Box кој го има на 400.000 веб сајтови, сега има и мобилна верзија која ќе се појави и на сајтот кога е отворен преку мобилен телефон. За корисниците ова е добра вест бидејќи ќе можат да комуницираат со своите […]

Прочитај повеќе

Според статистиката, мобилниот интернет станува се покористен во Македонија, скоро 384.897 корисници на мобилни телефони пристапиле до Интернет преку 2G и 3G мрежи барем еднаш во последниве три месеци. Но, дали .мк сајтовите го следат тој тренд и се трудат да им овозможат на корисниците полесен пристап до нивниот сајт преку мобилен? Само 14 од […]

Прочитај повеќе

Со цел да се дискутира, споделува и информира за се ИТ во секое време и секое место ја креиравме мобилната верзија на форумот на IT.com.mk.

Прочитај повеќе

Skype сега може да се користи на Android, но само на телефон со Android 2.1 верзија или нагоре. Со Skype за Аndroid ќе можат да се прават Skype на Skype разговори како и текстуалното допишување преку IM. Доколку се врти на телефони (преку Wi-Fi и 3G) тоа ќе биде наплатено според Skype кредитите.

Прочитај повеќе

Сигурно чувте за интернет во автобуси, звучи како интересен проект, но реалноста бара многу попрактични решенија кога се работи за јавниот превоз.

Нарекувајќи го „ЈСП/Таxi Мобиле“, Горјан Јовановски направи ефикасна мобилна верзија на страната на ЈСП. Преку мобилните страни кои се направени да не трошат многу интернет можат да се најдат термините кога и каде пристигаат скопските автобуси. Доколку не ви се чека, тогаш преку истиот сајт разгледувате броеви на такси служби.

Прочитај повеќе