Nokia објави дека е во финална фаза на преговорите за купување на Alcatel-Lucent. Аквизицијата на конкурентот вреди 15,6 милијарди евра и според информациите на Rеcode во целост ќе биде остварена во акции. Акционерите на Alcatel-Lucent за секоја Alcatel акција која ја поседуваат ќе добијат 0,55 акции на Nokia. По ова сегашните акционерите од Nokia ќе […]

Прочитај повеќе

И покрај поголемиот стандард на живеење, европејците плаќаат помали роаминг цени кога патуваат во странство. За роаминг повик во Европа ќе платите околу 20 денари, додека роаминг повик од Македонија кон Србија ќе ве чини околу 100 денари за 60 секунди. Знам, не е фер. Европската Унија уште пред една година, од 1 јули 2012-та, […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Нино Карас, ко-основач на македонскиот стартап CodeWell кој изработува мобилни апликации за различни платформи. Нивни апликации се АвтоБуско, TraWell, Skopje City Guide и други.) Mobile World Congress 2013 во Барселона е најголемиот конгрес на кој се претставуваат сите светски производители на мобилни телефони, таблет компјутери, гaџети, софтверски производи, мобилни и […]

Прочитај повеќе

Како по обичај, на првиот понеделник од месецот, а тоа сега е 4-ти март, ќе се одржи нов Mobile Monday со почеток во 18:30 часот во клубот МКЦ, во Скопје. На овој настан тема ќе биде респонзивниот дизајн, oдносно веб дизајн кој реагира со намалување и скролање на опциите за да одговараат на различните екрани […]

Прочитај повеќе

Nokia, Microsoft и Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) стартуваат лабораторија во која студентите ќе учат за новите мобилни технологии. Развојот на мобилни апликации ќе се фокусира на Windows Phone платформата и на Nokia Asha и Lumia телефоните. Но, креирање на мобилни апликации е само дел од програмата чија цел е да ги […]

Прочитај повеќе

На изненадување на сите Samsung се реши да ги повлече сите забрани за продавање на iPhone во Британија, Германија, Франција, Италија и Холандија за да го испочитува „изборoт на корисниците“. Во изјавата пратена до Verge, Samsung вели дека верува во фер конкуренција на пазарот. „Samsung останува посветен во лиценцирање на својата технологија под фер, совесни […]

Прочитај повеќе

Патент војната продолжува со судир на Nokia и RIM. Финскиот гигант побара од властите во Канада, САД и Велика Британија да ја забранат продажбата на Blackberry телефоните, пишува Computer World. “RIM и неговите подружница од САД, RIM Corporation сепак продолжуваат да го нарушуваат патентот и основниот договор, преку дејства, вклучувајќи, но не и ограничувајќи се на […]

Прочитај повеќе

Следниот голем друштвен сервис кој ќе му ја украде круната на Facebook ќе биде мобилна друштвена апликација. Барем во тоа веруваат 66 отсто од 5.526-те програмери и претприемачи во анкетата на Appcelerator. Поголемиот дел од нив веруваат и дека ќе се развиваат апликации за телевизори и гејминг конзоли. „Историјата ни покаќа дека големи промени во […]

Прочитај повеќе

Intel за 1.4 милијарди долари го купи одделот за безжични решенија на германската компанија Infineon која се занимава со чипови за мобилни. Intel се почесто инвестира во мобилната технологија обидувајќи се да стане конкурент на пазарот за паметните телефони.

Прочитај повеќе

Холандската фирма Distimo ја објави својата презентација од Светскиот конгрес за мобилна технологија во која ја разгледува состојбата на продавниците за мобилни апликации. Нивната анализа го потврди фактот дека Apple е крал на мобилните апликации со над 150.000 апликации за разлика од Android кој има само 20.000 апликации. Интересен податок е што од 150-те илјади iPhone апликации дури 58% од нив се видео игри, а 18% се за забава.

Прочитај повеќе