Заклучно со 30 јуни 2018 година, во Македонија имало вкупно 1 942 364 претплатници на мобилна телефонија. Ова е во периодот кога Телекабел не беше мобилен оператор и важи само за трите оператори кои функционираа во овој период. Од почетокот на 2019 година Македонија има 4 мобилни оператори. По официјалните имиња тоа се: Македонски Телеком […]

Прочитај повеќе

Македонски Телеком е операторот со најдобра мрежа во Македонија во 2018 година според резултатите од тестирањето на компанијата P3 Communications, која на Македонски Телеком му додели P3 „Best in Test“ сертификат –меѓународно признание за квалитетoт на мобилната мрежа. „Мрежата е нашиот најголем адут и ова признание е потврда дека сме на вистинскиот пат. Ќе продолжиме […]

Прочитај повеќе

Ниту една друга мобилна мрежа нема да биде побрзо распространета од 5G. Предвидувањата на Ericsson се дека до 2020 година, 5G мрежата ќе биде мејнстрим. До 2024,  надградбата на мрежата ќе биде достапна на над 40% од светската популација. Причините на кои Ericsson го темели своето убедување се повеќебројни: интересот на корисниците; интересот на производителите […]

Прочитај повеќе

Qualcomm е првиот производител кој презентираше 1 Gbps интернет врска со 5G чип. Според производителот на чипови ниту една друга компанија досега не тестирала 5G технологија на телефон. Компанијата е малку понапред од останатите, но не би можело да се каже дека компаниите доцнат. Засега не постои ниту една 5G мрежа на која би се […]

Прочитај повеќе

Дури половина од Facebook препораките (или referral traffic) доаѓаат од мобилни платформи покажува нова анализа на Shareaholics, кој последните пет месеци следи над 250 милиони корисници кои се поврзуваат со 200.000 издавачи. Последниот месец процентот од посети од Facebook е 16,21 отсто од кој од телефони доаѓа дури 8,25 отсто или 51 отсто од вкупниот […]

Прочитај повеќе

Facebook апликација за Android? Тоа е премногу едноставно. Тоа што Facebook сака, е да го направи вашиот телефон место за се што се случува на друштвената мрежа. Facebook Home е новата длабока интеграција што го модифицира вашиот Android телефон за да го направи поедноставен за следење на активностите на мрежата. Од Cover feed кој го […]

Прочитај повеќе

2 милијарди луѓе, скоро 1/3 од светската популација, ќе бидат поврзани на Интернет до крај на годината, додатно скоро 90% од популацијата има пристап до мобилни мрежи, вели Интернационалната телекомуникациска унија (ITU).

Прочитај повеќе