Најголемиот производител на процесори, Intel е нов сопственик на израелската компанија Mobileye. Со ова компанијата подлабоко влегува на пазарот на автономни возила. Во следните неколку години компјутерите во автомобилите ќе бидат барем подеднакво моќни како и паметните телефони. Со приближување до автономните возила и потребата од брза обработка на повеќе податоци, компјутерите во возилата ќе бидат уште помоќни. […]

Прочитај повеќе

Иако хардверот во најголем број од автономните автомобили доаѓа под различни имиња, речиси е идентичен кај сите производители. Без разлика дали зборувате за „Traffic-Aware Cruise Control and Autosteer“  од Tesla; „IntelliSafe Assist and Pilot Assist“ од Volvo; „Distronic Plus with Steering Assist“ на Mercedes-Benz; „Adaptive Cruise Control with Lane Assist and Traffic Jam Assist“ на […]

Прочитај повеќе