Кога станува збор за оперативните системи за паметните телефони, последниве неколку месеци фокусот речиси целосно е на надградбата за Windows Phone 8.1. Покрај надградбите кои Microsoft ги прави на барање на корисниците, најчесто спомнувана нова функција е додавањето на гласовниот асистент Cortana. Cortana и дефинитивно ќе дојде со Windows phone 8.1 надградбата, јавува Verge. Порталот […]

Прочитај повеќе

Google ги објави најновите статистики за застапеноста на Android кои откриваат дека најновиот Android 4.1 Jelly Bean, со 37,9 отсто, конечно стана и најкористената верзија. Jelly Bean го надмина застарениот Android 2.3 Gingerbread, кој сè уште држи 34,1 отсто. Но, иако овaa верзија од 2011-та година се наоѓа на огромен број на постари модели на […]

Прочитај повеќе

Google на I/О конечно ги откри деталите за својата нова Android верзија со име JellyBean која ќе се појави од средина на јули на одредени телефони меѓу кои и Galaxy Nexus. Алатките за развивање на апликации се достапни уште од денес. Новина во новиот мобилен ОС е што уредот и апликациите работат побрзо со подобри […]

Прочитај повеќе

Еден оперативен систем да владее со сите! Дали Ice Cream Sandwich ќе биде решението на Google да се справи со фрагментацијата на Android пазарот? Новата верзија на мобилниот оперативен систем е наменета токму за тоа, да работи и на паметните телефони и на таблет компјутерите. „Креиравме нов фонт што е оптимизиран за HD екрани и […]

Прочитај повеќе

Има други мобилни екосистеми. Ние ќе ги пореметиме!, велат Microsoft и Nokia најавувајќи го партнерството со кое Nokia ќе користи Windows Phone како пример мобилниот оперативен систем за своите телефони и идни таблет компјутери, ќе го користи Bing како пребарувач, Microsoft ќе користи Nokia Maps, и двете компании ќе работата на идни идеи за развој на апликации и мобилни уреди.

Прочитај повеќе