Кабелскиот оператор Телекабел е новиот мобилен оператор. Основачот на компанијата, Роберт Димитров на својот Facebook профил најави дека продажбата на броеви започнува следната недела, од 21 јануари. Префиксот на новиот оператор е 074, а барем засега се најавени 3 пакети. Пакет 300, 500, 1500 и веројатно претпоставувате тоа е и висината на претплатата која корисникот […]

Прочитај повеќе

Кабелскиот оператор Телекабел најавува дека оваа година ќе започне да нуди и мобилна телефонија. Ова го објави основачот на компанијата, Роберт Димитров по повод 21 година од постоењето на Телекабел. Веста доаѓа од Facebook-профилот на основачот, кој потсети и на дел од претходните поважни настани за Телекабел. Телекабел започна како кабелски оператор, а со текот […]

Прочитај повеќе

Британскиот виртуелен оператор Lycamobile официјално стартува во Македонија, откако беше претставен во земјата како еден од условите за да се се оствари спојувањето меѓу Vip и One. Во некои земји Lycamobile се наоѓа во хаотична ситуација поради обвиненија за перење пари, но сепак се работи за еден од најголемите светски виртуелни оператори со операции во […]

Прочитај повеќе

Без сомневање, најмалку еднаш сте се сретнале со избор помеѓу телефон кој ви се допаѓа и реалноста во која паметниот телефон не е достапен кај операторот кој го сакате. Ова не е случај со сите телефони, но со дел од ексклузивните и популарните модели е, а изборот на оператор или телефон никако не е во […]

Прочитај повеќе

Albafone стартуваше на македонскиот пазар пред две години, во октомври 2013-та година, со радикална идеја – да биде единствен оператор кој ексклузивно ќе ја таргетира албанската заедница. Но, виртуелниот оператор ни по две години не успеа да убеди повеќе корисници да се префрлат на префиксот 073. Компанијата претстанува да постои поради долгови кон One oд […]

Прочитај повеќе

Project Fi ја откри амбицијата на Google да биде оператор преку кој ќе тече и мобилната комуникација. Google веќе го нуди Fiber, кој е супербрз широкопојасен интернет што се доставува во некои градови во САД, и сега компанијата ќе се обиде да го реплицира тоа и со мобилна мрежа. Засега таа комуникација ќе оди преку […]

Прочитај повеќе

Корисниците на трите најголеми македонски оператори сега можат да сурфаат со супер-брз интернет. Како што беше очекувано, One се приклучи на T-Mobile и Vip, и ја стартуваше својата 4G/LTE мрежа. Но, One го стартува 4G-то првин само за USB интернет стиковите со неколку промоции, за мобилните телефони корисниците ќе треба да почекаат. (Tnx до Горјан […]

Прочитај повеќе

Telekom Austria Group е нов сопственик на Blizoo Македонија. Австриската компанија, која е сопственик и на Vip оператор, кој има околу 620.000 претплатници, сега ќе ги додаде и 63.000 претплатници на Blizoo во своето портфолио. Blizoo нуди ТВ услуги и широкопојасен интернет, и заедно со мобилните услуги на Vip ќе можат да понудат заеднички, таканаречени […]

Прочитај повеќе

Четвртиот мобилен оператор фокусиран на албанската заедница, Albafone, започнува со работа од утре, 11 октомври. За почекот операторот ќе подели по 1.000 броеви во двете продавници кои ќе се отворат во Скопје. Префиксот кој ќе се користи е 073. Иако операторот ќе биде достапен за сите македонски корисници, сепак целта му е да работи само […]

Прочитај повеќе

Albafone е најавен како нов, виртуелен мобилен оператор кој ќе ги таргетира албанските корисници „кои“, како што вели директорот Ардиан Хоџа, „ќе ги третираме онака како што заслужуваат, рамноправно, со почит и на мајчиниот јазик“. Операторoт планира да стартува од август, со пуштање на 50.000 броеви во продажба. Броевите ќе бидат со префикс 073. Како […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) го објави тендерот на радиофреквенции за користење на 4G технологија. „Отпочнувајќи од 01.09.2013 год, операторот кој ќе добие одобрение за користење на овој фреквенциски опсег наменет за ЛТЕ (long term evolution) технологија ќе отпочне со користење на радиофреквенции за обезбедување на услугите до крајните корисници.“, вели АЕК. Четвртата генерација на […]

Прочитај повеќе

Норвешката телекомуникациска компанија Telenor и Wikipedia склучија партнерство со кое операторот ќе овозможи бесплатен пристап до онлајн енциклопедијата во Азија и Јужноисточна Европа. Околу 135 милиони корисници ќе можат бесплатно да ја отвараат Wikipedia преку мобилните уреди. Oнлајн енциклопедијата претходно оствари слично партнерство и со друг мобилен оператор Orange за да обезбеди бeсплатен пристап до […]

Прочитај повеќе