Според извештајот на Cisco во 2012 ќе забележиме огромен раст на мобилните уреди, а воедно и на сообраќајот со информации примени и пратени од мобилни телефони. Сообраќајот на информации од мобилни се зголемил повеќе од два пати од 2011 година. Како што мобилните компјутери добиваат поголема моќ во однос на перформансите, и стануваат попристапни/поефтини за […]

Прочитај повеќе

Nokia го зазема првото место во битката за тоа преку кои мобилни уреди на кој производител највеќе се сурфа на интернет. Според извештајот на фирмата за аналитика StatCounter Nokia e на првото место благодарение на добрата пенетрација на новите мобилни пазари како што е Индија. Apple со утешително второ место и околу 29 отсто е […]

Прочитај повеќе

Според статистиката, мобилниот интернет станува се покористен во Македонија, скоро 384.897 корисници на мобилни телефони пристапиле до Интернет преку 2G и 3G мрежи барем еднаш во последниве три месеци. Но, дали .мк сајтовите го следат тој тренд и се трудат да им овозможат на корисниците полесен пристап до нивниот сајт преку мобилен? Само 14 од […]

Прочитај повеќе

Користењето на Интернет преку мобилни мрежи забележува најголем годишен пораст од сите други електронски комуникации. Според извештајот на Агенцијата за електронски комуникации за првиот квартал, скоро 384.897 корисници на мобилни телефони пристапиле до Интернет преку 2G и 3G мрежи барем еднаш во последниве три месеци. Споредено со ланскиот квартал ова време тоа е 21,9 отсто […]

Прочитај повеќе

Предложени се нови правила со кои ќе се претстави конкуренција меѓу операторите од различни земји со што ќе се намалат цените на домашните и роаминг мобилни разговори. Целта на Европската комисија е да се намалат цените на роаминг услугите со цел да ја мотивира комуникацијата меѓу корисници во различни земји-членки. „Мојот заклучот за високите цени […]

Прочитај повеќе

Македонски телеком постави Hotspot безжичен интернет пристап низ 300 локација ширум македонија како дел од проектот „Интернет насекаде“.

Прочитај повеќе

Американската Федерална комисија за комуникација воведе „основни правила со кои се зачувува отвореноста на Интернетот како платформа за иновација, инвестиција, конкуренција и слобода на говор.“. Правилата за нет-неутралност ќе треба да ги неутрализираат опасностите како финансиските интереси на интернет провајдерите кои лесно можат да блокираат или „деградираат“ одредени сервиси со цел да ги промовираат своите инвестиции.

Прочитај повеќе

Имате веб сајт и имате мејл. Па што? Присуството на интернет не е ништо споредено со интерактивноста и комуникацијата со потенцијалните клиенти преку друштвените мрежи и споделувањето информации.

Прочитај повеќе

Информатичко општество во Србија е доста слично на македонското… ова, на мое големо изненадување, ми беше главниот впечаток кој го добив од еднодневната конференција iFront која се оддржа во четвртокот во Белград, на која бев поканет од организаторите како презентер.

Прочитај повеќе