Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) објави ново истражување на јавното мислење за електронските комуникации, со кое се анкетирани 1.100 испитаници. Испитувањето покажува дека 90,9 отсто од населението има мобилен телефон, но голем дел од нив не се задоволни од услугите. Според корисниците, квалитетот на услуги е намален во однос на лани, а најголемите критики се […]

Прочитај повеќе

T-Mobile Македонија е првиот од трите македонски оператори кој ќе понуди мобилно сурфање преку 4G мрежа. За почеток пристапот ќе биде ограничен на селектирани делови од Скопје, и тоа во Центар, Карпош, Аеродром, Кисела Вода, и во Маврово. По тестирањето се очекува мрежата да биде пораспространета. Побрз интернет е секогаш добро да се има, иако […]

Прочитај повеќе

Откако го претрка Apple со продажбата, Samsung сега успеа да го помине и на листата за намногу интернет сообраќај од паметните телефони. Samsung телефоните се најкористени на интернет од јуни и земаат 25,47 отсто од интернет сообраќајот, пред Apple со 25,09 отсто. По подолго време, во последните два месеци пораст на сообраќајот бележи и финскиот […]

Прочитај повеќе

Во Македонија просечно семејство има по четири мобилни телефони, од кои еден е паметен телефон, пишува Дневник повикувајќи се на извештај од Агенцијата за електронски комуникации (АЕК). Во Европа секој втор корисник има паметен телефон. Македонскиот пазар е доволно напреднат да понуди паметни уреди по прифатливи цени кои нудат корисни апликации и пристап до интернет. […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации побара од операторите да ја воведат опцијата тест-период за дата стиковите за мобилен интернет. Сега, како што објаснува АЕК, кога ќе сакате да купите мобилен дата стик (USB modem) ќе може да побарате од операторот да ви даде 7 дена за да ја тестирате услугата. Ако не сте задоволни од квалитетот […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации го избра Оne за дигитален оператор кој е задолжен да ги префрли националните и локалните телевизии на дигиталната платформа. Телевизиите ќе треба да платат по 150.00 евра годишно за дигиталниот сигнал, односно локалните треба да платат 20.000 евра. AEK вели дека One треба за десет дена да иплати 300.001 евро за […]

Прочитај повеќе

Vip започнува со интензивни технички подготовки на долгоочекуваната 3G мрежа. Во соопштението се вели дека „се очекува кон крајот на месецот да бидат покриени сите делови од земјата, со што значително ќе се подобри обемот и квалитетот на услугите за корисниците“. Ова сигурно ќе им се допадне на 600.000-те илјади корисници на Vip чија најголема […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) го објави тендерот на радиофреквенции за користење на 4G технологија. „Отпочнувајќи од 01.09.2013 год, операторот кој ќе добие одобрение за користење на овој фреквенциски опсег наменет за ЛТЕ (long term evolution) технологија ќе отпочне со користење на радиофреквенции за обезбедување на услугите до крајните корисници.“, вели АЕК. Четвртата генерација на […]

Прочитај повеќе

Од утринава многу корисници на Vip пријавуваат дека нивната мобилна интернет конекција е обележана како 3G на нивните телефони. Отворете сајт и ќе забележите многу побрз интернет. Од Vip сè уште нема официјално соопштение за што станува збор. Vip објави твит во кој потврди дека тестира 3Г услуга на своја мрежа, но без детали за […]

Прочитај повеќе

Понудените опции за мобилни интернет пакети на пазарот кај нас е на задоволително ниво, со тоа што дури пред кратко време цените на истиве започнаа да се намалуваат. Без разлика од кој оператор користите интернет услуги, сигурно ви случило да снемате кредит или да ви дојде висока сметка, поради тоа што сте го пречекориле ограничувањето […]

Прочитај повеќе

Според истражувањето на comScore, американските и британските iPhone корисници се позависни од Wi-Fi мрежите, т.е. повеќе ги користат, од корисниците на Google Android. Кажано со бројки, 71 од iPhone корисниците користат мобилен и Wi-Fi интернет, наспроти 32 отсто кои се поврзуваат на Wi-Fi преку Android. Во Британија пак, дури 87 отсто од iPhone, односно 52 […]

Прочитај повеќе

Може да се очекува наскоро европејците да имаат 4G пристап до интернет преку мобилни уреди. Европскиот парламент официјално ја одобри фрефенцијата 800 MHz за ултрабрзата 4G мобилна мрежа. Сега 800 MHz фрекфенцијата се користи за аналогна телевизија, но овој краен рок поставен од Европскиот парламент диктира дека државите членки на Европска унија мораат да ja […]

Прочитај повеќе