По објавата на А1 Македонија, дека по повод 2 години од постоењето на брендот во државата, телеком операторот претставува тарифен модел со 100 GB месечен мобилен интернет, во истиот ден, дури може да се каже и истовремено доколку се споредат временските објави по порталите на Time.mk кластерот, Македонски Телеком претстави 100 GB тарифен пакет за […]

Прочитај повеќе

Бројот на сопственици на паметни телефони ќе продолжи да расте и во 2018 година. Ова се предведувањата на медиумската агенција Zenith. Ова значи дека важноста на мобилното рекламирање продолжува да расте и во 2018 година. Сепак како и оваа година, заситеноста на пазарот придонесува до намалување на брзината сo која паметните телефони „наоѓаат“ нови сопственици. […]

Прочитај повеќе

Facebook ги објави статистичките показатели и заработката за третото тримесечје на 2016. Друштвената мрежа има над 1.79 милијарди корисници месечно, уште поимпресивно платформата има над 1.09 милијарди корисници секојдневно. Бројот на корисници секој месец бавно се приближува кон 2 милијарди и сега е 1.79. Бројката од над милијарда кои доаѓаат на мобилната платформа е „уште […]

Прочитај повеќе

Една од наjздодевните практики во онлајн реклмирањето, поп-ап или интро рекламите, наскоро би можеле да одат во историјата. Најголемиот пребарувач, Google, најави нова промена во алгоритмот, со која ќе ги казни сајтовите кои ги користат овие реклами уште поагресивно од досегашната пракса. Поп-ап или интро рекламите се здодевни и на десктоп верзиите, но на мобилните […]

Прочитај повеќе

Пред неколку години трендот покажа дека се поголем е бројот на интернет корисници кои се приклучуваат од мобилна мрежа. Последното испитување на состојбата покажува дека се поголем е бројот на корисници кои немаат „фиксен“ интернет. Истражувањето на PewInternet покажува дека бројот на корисници кои имаат мобилен интернет е поголем, но истовремено бројот на корисници кои имаат […]

Прочитај повеќе

Новиот проект на Facebook е да го забрза мобилниот интернет. Мрежата започна соработка со Deutsche Telekom, SK Telecom и Nokia Networks во изработка на хардверот – од Wi-Fi радио, па се до оптички хардвер – кој ќе понуди побрз мобилен интернет. Новата технологија ќе биде целосно отверена за другите девелопери. Целта на социјалната мрежа е […]

Прочитај повеќе

Новата надградба на Data Saver функционалноста за Android ќе им овозможи на корисниците да заштедат 70 отсто од мобилниот интернет, вели Google. Заштедата доаѓа поради вградената можност да не се отвораат слики и мултимедија, кога Chrome ќе забележи побавна конекција. Надградбата треба да помогне да се надмине проблем кој сè уште е актуелен – прегледување […]

Прочитај повеќе

Функционалноста WiFi assist data usage која дојде со последната верзија на iOS 9 може да го чини Apple најмалку 5 милиони долари, откако Вилијам и Сузан Филипс од Флорида организираа заедничка тужба против компанијата пред судот во Калифорнија, пренесува AppleInsider. Последната верзија на оперативниот систем iOS 9 има вградена функционалност која кога има проблеми со […]

Прочитај повеќе

Project Fi ја откри амбицијата на Google да биде оператор преку кој ќе тече и мобилната комуникација. Google веќе го нуди Fiber, кој е супербрз широкопојасен интернет што се доставува во некои градови во САД, и сега компанијата ќе се обиде да го реплицира тоа и со мобилна мрежа. Засега таа комуникација ќе оди преку […]

Прочитај повеќе

Oд 30-ти јуни ќе се намалат цените на регионални роаминг разговори, извести Агенцијата за електронски комуникации. Како што беше договарано претходно помеѓу балканските соседи, Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, ќе се обидат да ги намалат роаминг цените за да бидат во чекор со Европската унија која сака целосно да ги укине високите […]

Прочитај повеќе

Последната State of the LTE анализa на мобилниот интернет, направенa од OpenSignal, покажува дека Шпанија ја има најбрзата LTE мрежа, a Јужна Кореа ја има најдобрата покриеност. За жал Македонија ја нема во истражувањето, но OpenSignal има алатки со кои може да се анализира земјата. Истражувањето е направено благодрение на 6 милиони доброволци кој ја […]

Прочитај повеќе

Vip оператор планира да понуди VoLTE и VoWifi услуги, или говор преку 4G и Wifi, со кои ќе ја подобри комуникацијата и ќе понуди нови услуги. Новите 4G мрежи можат да пренесат поголеми пакети на податоци, и со тоа да гo подобрат квалитетот на разговорите, што ќе му помогне на седумгодишниот Vip да стане уште […]

Прочитај повеќе