Пред неколку месеци решив дека сакам да си го купам мојот прв, личен домен што завршува со “.mk”. Во Македонија, примарен опслужувач за администрирање и управување со врвниот македонски домен „.mk“ е Мрежниот информационен центар на Македонската академска истражувачка мрежа – МАРНет. Главната идеја беше името на доменот да биде со две латинични букви. Моите […]

Прочитај повеќе

Неодамна македонскиот домен беше либерализиран на почетокот на годината, а македонската академска истражувачка мрежа МАРнет од единствена опција за добивање домен стана чувар на 25.000 .mk домени, задолжен да ги надгледува приватните регистрари. Либерализацијата значи дека веќе нема да одите во МАРнет со печатени апликации за домен, туку си одбирате еден од официјалните регистрари од […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Иван Петрушевски, основач на Mkhost.com.mk, компанија за хостинг, регистрација на домени и веб девелопмент) Управниот одбор на МАРнетдонесе нов правилник кој за првпат во историјата на .mk доменот им овозможува на корисниците онлајн, без потреба од дополнителни документации и папирологии да регистрираат домен на нивно име. Најголемата новост за крајните корисници е тоа […]

Прочитај повеќе

Четврти пат по ред ќе се одбира македонски Сајт на годината 2013. Иако имаше лош почеток, манифестацијата организирана од MediaSolutions, со искуството станува се потранспарентен настан вклучувајќи ги корисниците да номинираат и гласаат за своите фаворити, кои на крај како победници ќе ги одбере стручно жири. Гласањето започнува од денес, 26.11, и ќе трае до […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Иван Петрушевски, основач на Mkhost.com.mk, компанија за хостинг, регистрација на домени и веб девелопмент) Наспроти очекувањата за електронско регистрирање на домени, либерализација на .мк доменот во моментов само значи отварање на повеќе „пунктови“ на компании – соработници на македонската академска истражувачка мрежа МАРнет, каде корисниците наместо да одат само во […]

Прочитај повеќе

Наскоро нема да мора рачно да доставувате писма до МАРНет за да регистрирате домен. Од понеделник, 2-ри септември, секоја фирма која е заинтересирана да препродава .мк поддомени, ќе може да се пријави да стане регистрар. Авторизираните регистрари во суштина ќе ја работат истата работа што до сега ја работеше МАРНет, со таа разлика што од […]

Прочитај повеќе

МАРНет го продолжи рокот за гласање за национален кириличен домен до 15 јануари 2013 година. Собирањето предлози за име на доменот започна уште во ноември, а гласањето започна од почетокот на декември. Во моментов на сајтот на МАРНет може да гласате за .мак, .мкд, .рмак, .рм, .рмкд и .македонија. Кириличните домени ќе им овозможат на […]

Прочитај повеќе

Има околу 22.404 регистрирани .мк домени заклучно со април 2012-та година, и секоја година има 20% раст во регистрации, ни открива Георги Станојевски од хаклабот КИКА во неговата анализа на домените. Истражувањето покажува дека од нешто над 22-те илјади регистрирани домени, 17.094 се активни, додека 5.310 се некативни домени, односно немаат SOA запис. Од активните […]

Прочитај повеќе

Од 2011-та МАРНет стана самостојна институција, а од оваа година доби и свој сопствен буџет. Регистарот на домени сега е преместен на нова локација (спроти Соборниот Храм во Скопје), а новиот директорот Сашо Димитријоски вели дека институцијата ќе биде реформирана, а домените комплетно ослободени. „Сега регистрираме .мк домени за 5 минути. Ни донесувате барање, регистираме […]

Прочитај повеќе

Fejs.mk, Fail.mk, 9gag.mk, Demotivacija.mk… За помалку од една година, овие „нови“ забавни сајтови, кои ги користат интернет меми и „рејџ“ карактерите, станаа едни од најпопуларните .мк сајтови посетувани од десетици илјади корисници дневно. Иако концептуално се копија на популарни светски сајтови, тие се оригинален хит кај македонските корисници бидејќи успеваат да ја локализираат најдобрата содржина […]

Прочитај повеќе

Нe! Facebook и Google нема да се исклучат утре. Не! Нема никаква информација за тоа. И да! Само македонски медиуми пишуваат за тоа. Не е ништо изненадувачки, ниту страшно, што од сериозни македонски медиуми до рандом забавни портали шират глупави вести кои не се точни. Ок, можеби е загрижувачки што сериозните медиуми треба да се […]

Прочитај повеќе

Процесот за поедноставување на работата на МАРНет со која ќе се либерализира доменот и ќе може да се размислува на електронско регистрирање на домени од физички и правни лица е влезен во програмата на Владата за 2012-та година, вели директорот на МАРнет, Сашо Димитријоски за Нова Македонија. „Влезен во програмата“ може да значи дека ќе […]

Прочитај повеќе