Пред неколку месеци решив дека сакам да си го купам мојот прв, личен домен што завршува со “.mk”. Во Македонија, примарен опслужувач за администрирање и управување со врвниот македонски домен „.mk“ е Мрежниот информационен центар на Македонската академска истражувачка мрежа – МАРНет. Главната идеја беше името на доменот да биде со две латинични букви. Моите […]

Прочитај повеќе

За само една недела две македонски компании дозволија лични податоци на корисниците да бидат достапни на веб, околу 8.000 документи беа достапни само преку Google без потреба од хакнување, додака во другиот случај хакер извлече околу 500-1.000 кориснички имиња, лозинки и телефонски броеви. Зошто не ги објавуваме компаниите, односно зошто сакаме да ги заштитиме корисниците ќе ви биде појасно подолу.

Прочитај повеќе

После скоро два месеци, конечно ги имаме победниците на IT.com.mk Награди 2010, одредени според гласовите од публиката (70%), која ги номинираше сите кандидати и можеше да гласа од 10-ти до 22-ри декември и според гласовите на жирито (30% од вкупните гласови по категорија) составено од основачите на IT.com.mk.

Прочитај повеќе