Еден од најпрестижните универзитети за технички науки, MIT креира нов колеџ. Колеџот ќе биде фокусиран на вештачка интелигенција, а веќе е планирана инвестиција од 1 милијарда долари, јави  New York Times. Од планираните средства веќе се обезбедени две третини, a наставата започнува веќе следната година. До 2022 година колеџот за вештачка интелигенција ќе се пресели […]

Прочитај повеќе

Универзитетот MIT претстави технологија која на роботите ќе им овозможи да манипулираат со објекти кои претходно не ги виделе. Ова секако нема да биде од корист за роботите кои се програмирани за една активност која постојано се повторува. Најголем дел од роботите кои се користат денес имаат токму ваква употреба. Се користат на производни ленти […]

Прочитај повеќе

Гледањето на предметите, возилата и луѓето кои се движат зад аглите на зградите вообичаено не се видливи за луѓето. Истражувачи од MIT успеаја со помош на вештачка интелигенција да детектираат промени во полусенките за да видат што има зад аглите. Кога стоиме до агол на зграда или сличен објект, најголем дел од објектите се невидливи. Но, […]

Прочитај повеќе

Истражувачите од MIT работат на решение кое во иднина може да помогне за скратување на дел од работата на програмерите. CodeCarbonCopy или CCC, автоматски може да ги препознае и прилагоди линиите код кои го копирате и вметнувате во вашето решeние. Креирањето на нов код и вообичаено содржи „рециклирање“ на претходно напишан код, или пронаоѓање на готови […]

Прочитај повеќе

Група истражувачи од MIT креираa софтвер за робот кој препознава говор и може да ги препознае предметите. ComText (Command in Context) овозможува роботот да разбира обичен говор, дури и контекст од претходните реченици. Ова во иднина би овозможило командите на роботот да му се даваат како и на луѓе. Со тоа повеќе луѓе ќе можат да […]

Прочитај повеќе

Последните месеци од летото може да ги искористите за да го подобрите своето знаење за информатичката технологија. Еден од најпрестижните универзитети Massachusetts Institute of Technology: MIT понуди неколку бесплатни курсеви. Курсот за Python всушност се видеа од предавањеата од минатата година. Добра вест е и што за следење на курсот не е потребно никакво предзнаење, односно курсот […]

Прочитај повеќе

„Технологијата може да направи огромни работи. Но, не сака да прави големи работи. Не сака ништо. За ова сме потребни сите. Потребни се нашите вредности. Нашата посветеност кон нашите фамилии и соседи, и нашите заедници“, ова е само дел од говорот со кој Тим Кук ги поздрави студентите на MIT.

Прочитај повеќе

Куќичките на морските полжави и школки се постојано изложени на тешки услови. Научниците на MIT успеаја да го реплицираат дизајнот на најцврстата школка. За ова печатењето се прави во различни насоки. Како што може и самите да видете отпечатената плочка е многу поцврста.

Прочитај повеќе

Магазинот Technology Review кој го издава MIT, неодамна сподели листа на 10 технологии кои ќе го освојат светот. Заедничко за сите технологии на листатa е предвидувањето дека своето пробивање ќе го започнат во 2017 година. Лек за парализа Напредокот и развојот на технологија за развој и вградување на мозочни импланти и минатата година беше забележителен. Дел […]

Прочитај повеќе

Со десетици гумени пајчиња сместени во мали играчки, студентите од реномираниот универзитет MIT ќе се обидат да решат дел од проблемите на автономните возила. Проектот треба и да им помогне на учениците да ги разберат сите предизвици со кои се среќаваат креаторите на паметните возила. „Најважно е дека ова го правиме со класот, а научната […]

Прочитај повеќе

Научниците од MIT Media Lab пронајдоа начин со кој 3Д-принтери ќе печатат со стакло. Можеби ова и не е на листата на приоритети кога 3Д-печатењето е во прашање, но видеото од креирање на објектите од стопено стакло ќе ве „хипнотизира“. Принтерот е креиран со две комори за загревање, а комората во која се топи стаклото […]

Прочитај повеќе

Тимот на американскиот универзитет MIT презентираше ново решение за поголем достапност на 3Д принтерите по попристојна цена. За да го направи принтерот достапен за сите, тимот работи со делово кои ги има во продавниците, но за разлика од останатите 3Д принтери, целта на нивното решение е да може да печати во повеќе материјали. Технологијата овозможува […]

Прочитај повеќе