Министерството за информатичко општество и администрација и Министерството за одбрана организираат јавна расправа за сајбер безбедност. На дебатата ќе се дискутира за применување на европската директива и за безбедност на компјутерски мрежи и информациски системи. Безбедноста на мрежите е од исклучителна важност за повеќе технологии, а Европската Унија поставува високи стандарди за безбедност. Македонија има […]

Прочитај повеќе

Од 2011-та МАРНет стана самостојна институција, а од оваа година доби и свој сопствен буџет. Регистарот на домени сега е преместен на нова локација (спроти Соборниот Храм во Скопје), а новиот директорот Сашо Димитријоски вели дека институцијата ќе биде реформирана, а домените комплетно ослободени. „Сега регистрираме .мк домени за 5 минути. Ни донесувате барање, регистираме […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество најави амбициозен проект да отвори, имплементира и хостира, 100 електронски продавници за 100 македонски бизниси и стартапи во тек на 2012-2013 година. Според МИО, проблемот со малиот пазар на електронска трговија во Македонија не е недовербата на корисниците да купуваат од онлајн продавници, туку проблемот е малиот број на електронски продавници. […]

Прочитај повеќе

Владата се согласи да се спроведе во дело концептот на ИТ министерот Иво Ивановски за „отворени електронски услуги“. Концептот е да се искористата јавни и други информации од државните институции за со нив да се креираат веб сервиси или мобилни апликации од страна на компаниите кои би ги исполниле „строго дефинираните правила и стандарди“. Компаниите […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество предлага концепт кој ќе мотивира креирање на ИТ решенија (апликации) кои ќе нудат електронски услуги при тоа користејќи ги податоците на иституции. Според ИТ министерсто Иво Ивановски, приватните компании кои ќе го искористат правото на користење на податоците ќе можат профитираат бидејќи МИО ќе дозволи наплата на крајниот корисник. Според него, […]

Прочитај повеќе

По разните најави, шпекулации и нагаѓања според тоа што PayPal ќе објави на својот сајт, сепак финансискиот сервис сè уште не нуди поддршка за Македонија. Официјално нема датум. Не се знае кога ќе влезе PayPal во Македонија, тоа зависи од нив, објаснува Благица Андреева од Министерството за информатичко општество. „Во комуникација со PayPal знаеме дека […]

Прочитај повеќе

Неодамна напишавме дека PayPal на својот сајт ја додаде Македонија во земјите за можни префрлувања на пари, што даде надеж дека, ете, конечно после неколку години чекање, ќе добиеме сервис за лесно плаќање и префрлување на пари. Но, според PayPal, односно според корисниците кои добиле имејл од PayPal, сервисот НЕ доаѓа во Македонија. „Во благодариме […]

Прочитај повеќе

Се чини популнување на формулари и нивно читање не функционираше како што треба. Можеби со технологијата ќе го реши проблемот. Министерството за информатичко општество тестира урад со кој граѓаните ќе можат да ја оценат работа на државната администрација коритејќи смајли икони и притискајќи зелено, жолто и црвено копче зависно од квалитетот на услугата. Со новиот […]

Прочитај повеќе

Новиот систем за интероперабилност меѓу државните институции има за задача да ја намали бирократијата, да ја зголеми координацијата помеѓу институциите со цел на побрза и поефикасна размена на електронски податоци.

Прочитај повеќе

Се подготвува нов правилник на МАРНет за „управување со врвниот македонски домен .мк и други акти неопходни за функционирањето на МАРНет. Во текот на месец февруари оваа година правилникот ќе стапи во сила со што ќе се овозможи непречено регистрирање на нови домени.“, вели Mинистерството за информатичко општество по седница со Управниот одбор на МАРНет. На седницата за претседател на новиот МАРНет е избрана Маргита Кон-Поповска, професорка на Природно-математичкиoт факултет и досегашен потпретседател на одборот на МАРНет.

Прочитај повеќе

Купување преку интернет учествува само со 1% од трансакциите преку електронски картички, кои се 8-10 отсто од вкупниот промет во државата, вели Министерството за информатичко општество повикувајќи се на извештајот на USAID.

Прочитај повеќе

Правилникот на МАРНет, креиран уште во 1995-та, е неправилен според Уставот, вели Уставниот суд и ја блокира службата за управување на домени се додека Министерството за информатичко општество според нов и неодамна одобрен закон не формира правилна служба за домени. Тоа може да потрае до два месеци, а ако сакате да регистрирате домен или да промените сервер/именски опслужувач, тогаш ќе мора да почекате.

Прочитај повеќе